Mini-Zoo, Zoo Bizar uitgeroepen tot een na het beste uitje van Drenthe

Zoo Bizar is een mini-zoo, creatief opgezet op de deel van een oude Saksische boerderij in museumdorp Orvelte. Het is de kleinste Zoo van Nederland en misschien zelfs van Europa! Breng je een bezoek aan Orvelte dan mag je Zoo Bizar eigenlijk niet overslaan. Achter de deuren bevindt zich een bijzondere plek vol met dieren. Van 3 verschillende soorten gordeldieren tot naaktratten. Een enorme harige spin genaamd Brechje is voor de echte helden onder ons. Je mag hem onder begeleiding, op je hand laten lopen. Takkie de wandelende tak, of Roos de Rozenkever zijn samen met meerdere familieleden  ingetrokken bij deze bijzondere plek. 

Fuleco

Eigenaresse Iris Manon Al heeft 1 ware favoriet, Fuleco genaamd. Dit bijzondere kogelgordeldiertje is vernoemd naar de officiële mascotte van het wereldkampioenschap voetbal 2014 gehouden in Brazilië. Hij werd geboren tijdens deze kampioenschappen. Hij rolt zich op in geval van “Gevaar”.Gordeldieren houden er van om aangehaald te worden. Net als een ware poes wringen ze zich in bochten om toch maar geen aanraking te missen. Met zijn prehistorische voorvaderen hoort hij zeker thuis in een museumdorp als Orvelte. 

De baardagaam is bijna een levend standbeeld. 1 van zijn communicatievaardigheden is “zwaaien”. Vooral de jonge vrouwtjes staan bekend om hun zwaaien, maar soms ook de mannetjes. Er zijn verschillende redenen waarom baardagamen zwaaien, maar de voornaamste is om aan te geven dat ze berijd zijn te paren.

baardagaam
Een baardagaam

Ook de jonge baardagamen zwaaien vaak naar elkaar maar dan niet met de bedoeling om een agressief soortgenoot milder te stemmen maar meer als een vorm van communicatie. Waarschijnlijk heeft het bij jonge baardagamen ook te maken met het begin een eigen territorium op te bouwen. Maar zodra ze volwassen zijn zal dit stoppen en wordt het zwaaien alleen nog maar door de vrouwtjes gebruikt.

Kinderen die van dieren houden kunnen in mini-Zoo-Bizar zelfs hun kinderfeestje organiseren.  Vorig jaar is de naastgelegen winkel omgetoverd tot een ruimte waar de kids alle ruimte hebben. Meer weten? Kijk dan op de site.

Zoo Bizar bestaat vijf jaar en is verkozen tot op een na leukste uitje van Drenthe.

Door de kleine opzet is het altijd mogelijk oog in oog te staan met de dieren die er leven. Veel dieren zijn gehuisvest in open verblijven. Er is altijd iemand van ons aanwezig die veel kan vertellen en demonstreren over de bijzondere dieren en hun bizarre leefgewoontes.  zoobizar.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here