Zoals bezoekers van het Drents Museum gewend zijn, staan er in het komende culturele seizoen weer verrassende tentoonstellingen op het programma. Zo vind je in onze Abdijkerk, als kickoff van het Bluesjaar Drenthe, de expositie Window of my eyes – 75 jaar Harry ‘Cuby’ Muskee waarin het leven, de muziek en de legende Muskee worden gepresenteerd. Het Drents Museum is er trots op om de recente Drentse cultuurgeschiedenis toe te voegen aan de Drentse canon.
In de tentoonstellingsvleugel wordt de cultuur van de Maya’s onder de aandacht gebracht. Maya’s – Heersers van het Regenwoud is de sprankelende titel van deze tentoonstelling die vertelt over de opkomst, bloei en ondergang van de machtige koninkrijken in de oerwouden van Midden-Amerika. In de tentoonstellingsruimte is de sfeer van het oerwoud, waar de Mayatempels zich bevinden, gecreëerd. Assen doet ook volop mee. Van etalagewedstrijden in de binnenstad en placemats in de horeca tot een Mayatempel op de Kop van de Vaart.
Danielle Kwaaitaals tentoonstelling Above & Beyond laat werk zien dat zij, samen met veertien andere kunstenaars, gemaakt heeft met ontzamelde objecten van het Drents Museum. Door deze nieuw leven in te blazen, maakt zij ons bewust van de rekbaarheid van het begrip ‘kwaliteit’ en van interpretatieverschillen die er van dit begrip zijn.
In de zomer gaat de eerste editie van Into Nature art expedition van start. Samen met Museum De Buitenplaats in Eelde, Kunst in Kolderveen (KiK) en Kunst Cultuur Drenthe organiseert het Drents Museum een buitenroute vol beelden, avonturen en inspiratie door Noord-Drenthe met als hoogtepunt de ingebruikname van de door Bart van der Leck ontworpen Rijksluchtvaart School. Op de route, die zowel met de fiets als de auto kan worden afgelegd, is het werk te bewonderen van Drentse en (inter)nationale kunstenaars.
Stijn Rietman toont zijn subtiele schilderijen in de nieuwe Röling-zalen. Zijn intrigerende onderwerpen, zoals een lijn van een markeerstift, laten ons zien dat er schoonheid zit in de kleine dingen.
In de kabinetten van Hedendaags Realisme vind je de fijn geschilderde werken van Adriana van Zoest, waarop overleden dieren voor eeuwig zijn vastgelegd in olieverf.
Kortom, er is genoeg te doen in het Drents Museum. Het museum dankt allen die zich met ons inzetten om de schoonheid, verdieping en beleving toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen.
Annabelle Birnie, directeur
*Welkom in de Mayataal K’iche’