Updiggin’: ‘Tegenstellingen gebruiken om verbindingen te leggen’
Afrika. Het continent dat vaak voor inspiratie zorgt bij Anne van Slageren. In de voorstelling Updiggin’, waarvan hij artistiek leider is, is het niet anders. Tijdens het theaterspektakel – een combinatie van muziek, zang en spel – maakt het publiek een anderhalf uur durende reis van Nederland naar Afrika.
“Je merkt dat je anders bent en anders behandeld wordt.” Anne van Slageren uit Haren denkt terug aan zijn jeugd in Kameroen. Tot zijn 11e groeide de videomaker en aanjager van Solace I Guess, waarmee hij muzikale en multimediale voorstellingen maakt, er op. Zijn ouders woonden daar lange tijd vanwege het werk van zijn vader: zendingspredikant van de Nederlands Hervormde Kerk. “Wij zagen er anders uit, woonden in een stenen huis, ik had speelgoed. Er was ongelijkheid zonder dat ik erom had gevraagd”, legt hij uit. “Maar toen ik op mijn 11e in Nederland kwam, voelde ik me óók anders. Ook al zag ik er wel hetzelfde uit. Ik miste Kameroen vreselijk.”
In de tijd dat hij in Afrika woonde, werden in Kameroen enkele blanke zendelingen doodgeschoten. “Dat zorgde voor veel onrust. We werden zelfs tijdelijk geëvacueerd. Na een tijdje werden enkele Afrikaanse mannen opgepakt. Zij waren onschuldig en werden zonder enige vorm van proces doodgeschoten. Het vermoorden van die onschuldige mannen, vormt de basis voor het verhaal van Updiggin’.” Vorig jaar op ging de voorstelling in première op Noorderzon in Groningen. Nu komt hij ook naar Drenthe.
Lees meer in het Drenthe Magazine 2