Het TT Museum Assen wordt een feit! Op menig racecircuit staat al een museum. Vaak een initiatief van de circuiteigenaar. Dat zie je bij Donington Park in Engeland, Le Mans, Spa Francorchamps en op de Hockenheimring in Duitsland. “Alleen in Assen was er zo iets nog niet”: zegt Mister TT, Jaap Timmer. “Terwijl juist Assen, een hele unieke motorsporthistorie heeft.”
De Motorclub Assen en Omstreken, welke is opgericht in 1922, was de initiatiefnemer van de 1ste TT welke op zaterdag 11 juli 1925 vanuit Rolde starte. De Motorclub Assen e.o., was er als de kippen bij toen de motor en rijwielwet veranderde. Dit circuit moest door de KNMV, de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging gekeurd worden. Daar had men de heren Maarten Flinterman en “Ome Willem” Breeman voor uitgenodigd. Zij raakten onderweg op een stuk zandpad bij Borger, met de sturen van hun motorfietsen in elkaar. De een viel links in de sloot en de ander rechts in de sloot.
Terug bij de start in Rolde vertelden ze dat het een prima circuit was, maar dat er op dat stuk zandweg bij Borger een inhaalverbod moest gaan gelden. Dit kun je je – nu – toch niet meer voorstellen, tegen coureurs als Valentino Rossi en Marc Marquez zeggen dat ze op een deel van het circuit niet mogen inhalen. Dat was ook de reden dat op dit parcours maar één keer is gereden. De historische Tour de TT- belevingsroute is nu met borden te volgen voor zowel fietsers als motorrijders.
Het initiatief voor een TT Museum Assen komt bij de “Stichting Vrienden TT-Circuit Assen” vandaan.
Stichting TT Museum Assen
De directie van het TT Circuit steunt ons bij dit initiatief. We hebben nu ook officieel de “Stichting TT Museum” opgericht. Daar mag ik dan voorzitter van zijn. Wij hebben drie werkgroepen: één voor huisvesting en exploitatie. Eén voor collectie en beleving en één voor de PR en Marketing. Hoe de TT Experience eruit zal gaan zien is nog onbekend we zijn aan het aftasten. Bureau DST in Baarn onderzoekt en tekent voor de ‘beleving’ van het nog te bouwen TT Museum. Zij gaan ons begeleiden naar een unieke motor-experience.
Naast de wegracerij zal er ook aandacht zijn voor ijsspeedway en zijspanraces en dergelijke. Het zal meer moeten zijn dan alleen een verzameling van bijzondere stukken. Als je ook jongeren wilt gaan trekken mag het geen statisch museum worden.
TT Plaza
Een haalbaarheidsonderzoek is er onderdeel van. Het TT Museum Assen kan misschien worden ondergebracht bij de eveneens nog te bouwen TT Plaza bij het circuit, in combinatie met een kleiner ‘teaser’ museum in binnenstad van Assen. De ondernemers, die in de TT Plaza de duurzame, groene kant van de auto- en motorindustrie willen etaleren, zijn enthousiast. Maar mocht het niet doorgaan, dan zien we het liefst dat het museum in zijn geheel in de binnenstad komt.
Als de plannen met TT Plaza doorgaan, wordt het TT Museum Assen geopend voor de TT van 2017. De TT bestaat al 90 jaar, zonder museum, mocht het wat later worden lijkt mij dat ook geen probleem.”