Een SmaakRoute is een sportieve fietstocht gecombineerd met een aantal culinaire stops op bijzondere adressen waar je kunt genieten van producten uit de streek. Je fietstocht wordt een smakelijke belevenis. Kenmerk van de route is dat hij geheel individueel gefietst kan worden. Geen vaste dag, aanvangstijd of startpunt. Vrijheid en flexibiliteit staan voorop!
De uitgestippelde route is gebaseerd op de fietsknooppunten, met kleine afwijkingen om bij bijzondere adressen te komen. Zoals sfeervolle restaurants, waar de kok met passie heerlijke seizoens- en streekgerechten maakt en je op een gastvrij onthaal kunt rekenen. Onderweg kun je ook een aantal lokale leveranciers van streekproducten bezoeken. Ze maken ambachtelijke producten waar een verhaal aan vast zit. Tip: neem een fietstas of rugzak mee, vaak is er allerlei lekkers te koop.
De SmaakRoute?
Je bepaalt zelf je tijd en punt van vertrek, je tempo en de lengte van de pauzes. Als je bij een restaurant arriveert, meld dan dat je de SmaakRoute rijdt. Op de pauzeadressen heb je de keuze uit verschillende streekgerechten. Let daarbij op de openingstijden en of reserveren gewenst is. Wil je liever aan één stuk doorfietsen en afsluiten met een diner, dat kan uiteraard ook.
De route loopt door een indrukwekkend gebied. Prachtige weidelandschappen worden afgewisseld door akkers en bosrijke gebieden. Je passeert idyllische beekdalen met kronkelende beekjes zoals het Peizerdiep en Lieversche Diep. Vlakbij Landgoed Mensinge passeer je “de dikke boom”, een meer dan 300 jaar oude eik. Eén van de onderste takken, dikker dan menig boomstam, overspant de hele weg. Misschien vind je het wel te veel voor één dag! In dat geval kun je de route gerust voor een deel rijden en eventueel later nog een keer op de fiets stappen om een andere deel van de route te ervaren.
Locaties langs de route
Zo’n 20 jaar geleden werd in De Peizer Hopbel bier gebrouwen. Nu is het een sfeervol restaurant waar uitsluitend wordt gewerkt met biologische streekproducten. Groenten zijn afkomstig uit de Tuinen van Weldadigheid*. De soep wordt geserveerd in een bol: een rond biologisch brood van de bakker/molenaar van de PaiserMeul aan de overkant van de straat. De schapenkaas van de VossemaZathe en zuivelproducten komen uit Haulerwijk. Uiteraard staat ook het Paizer Blondbier hier op de kaart.
De Peizer Hopbel, Hoofdstraat 3, 9321CB Peize, www.depeizerhopbel.nl, 050-5034040, 7 dagen in de week geopend van 10 tot 22 uur. Vanaf 10 personen reserveren. Tussen knp 35 en 02.
De Tuinen van Weldadigheid liggen in Veenhuizen, ze maken deel uit van de SmaakRoute Veenhuizen/Norg. Recht tegenover De Peizer Hopbel kun je een steegje in. Daar vind je een De PaiserMeul, een uniek winkeltje in de molen waar de bakker/molenaar Rolf Koning nog 2 dagen per week (wo/za) zelf maalt. Het graan komt van biologische boeren en de bakker bakt er bijzonder brood van. Bijvoorbeeld ‘t Meuln Stoetie een volkoren speltbrood. Alle broden zijn gistvrij en bereid met biodesem cultuur, dus geen zuurdesem, en zijn daardoor niet zuur of compact. Ook verkoopt hij “De echte Peizer Notenkoek”, meel, broodbakmixen en pannenkoekmixen van een unieke samenstelling.
De PaiserMeul, Molenpad 1, 9321 CA Peize, 050-5035013, www.depaisermeul.nl, Open di-wo 13-17 uur, do t/m za van 9-17 uur (middagpauze van 12-13 uur).
Iets buiten de bebouwde kom van Peize, passeer je de Peizer Hopkuilen. Dit “levend museum” toont de klassieke hopteelt. In de 16e en 17e eeuw stond het dorp bekend om de uitgebreide teelt van hop, vooral gebruikt voor de bierbereiding in de stad Groningen. De hopbel is het beeldmerk in het gemeentewapen. De hop wordt verwerkt in “Paizer Blond” dat vanaf eind 2010 wordt gebrouwen in bierbrouwerij Maallust in Veenhuizen.
Peizer Hopkuilen, Hoppekampweg, Peize.
De Cuisinerie Mensinge is gevestigd in de voormalige koetsierswoning van Landgoed Mensinge. In de huidige brasserie stonden destijds de koetsen opgesteld. Het restaurant was vroeger paardenstal.
Chef-kok Harro Coster staat bekend om zijn ambachtelijke manier van werken. Hij kookt met eerlijke, verse en veelal biologische producten en alle gerechten worden à la minute bereid.
Alles wordt huisbereid! Van brood tot bouillon, van bouillabaisse tot bonbons. Op het menu staat onder meer een geitenkaassalade met machedoux uit Zevenhuizen (Gr) met huisgebakken brood. De heerlijke biologische vruchtensappen van Puur Noord Nederland kun je hier ook krijgen.
Cuisinerie Mensinge, Mensingeweg 1, 9301 KA Roden, 050-5013149, www.cuisinerie-mensinge.com. Open wo t/m zo van 12 tot 16 uur (lunch) of diner vanaf 18 uur. Vanaf 10 personen reserveren.
Leo de Vos van VossemaZathe houdt Friese melkschapen. Van de melk wordt schapenkaas gemaakt en deze wordt onder DrentsGoed label verkocht. In 2007 is de schapenkaas van Vossema Zathe uitgeroepen tot de beste schapenkaas van Nederland. Er zijn geen geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Het is niet mogelijk dit bedrijf te bezoeken, maar je kunt de schapenkaas wel tegenkomen bij één van de andere gelegenheden op de route.
Vossema Zathe, Vriezerweg 7, Peize, 050 5032753, www.vossemazathe.nl
In de Eelder- en Peizermaden, een kleurrijk weidelandschap, houdt biologische boerderij ’t Hoogeveld zoogkoeien van het Limousin ras. Prachtige roodbruine runderen alom gewaardeerd vanwege de vleeskwaliteit. In de boerderijwinkel vind je biologisch vlees direct van de boer, die zijn vee op een diervriendelijke manier verzorgt.
Kijkboerderij ’t Hoogeveld, Westerhorn 43, 9761 VN Eelde, www.hoogeveld.nl. Openingstijden boerderijwinkel vr 10-18 uur, zat 10-13 uur. Rondleiding op afspraak.
DeBijZaak is een prachtig adres om even uit te blazen van je fietstocht. Geniet van de ambachtelijke honingproducten: van honingijs en frisse energiedranken tot hartige chutneys, pittige marmelades en fruitige compôtes. De honing is afkomstig van de oorspronkelijke Hollandse zwarte bij uit Drenthe en van de zachtaardige Carnicabij van Schiermonnikoog. Alleen imkers, boeren en tuinders die geen chemische bestrijdingsmiddelen toepassen leveren hun honing, zuivel en vruchten voor de producten van deBijZaak. Vers gebakken hartige quiche en honinggebak met cranberry´s stillen de lekkere trek.
deBijZaak, Norgerweg 161, 9494 TA Yde, telefoon 0592 559488, www.honingheerlijkheden.nl, Geopend ma t/m za van 10-18 uur, rondleiding op afspraak. Tussen knooppunt 14 en 05.
In het pittoreske dorpje Roderwolde in de kop van Drenthe zijn Café Het Rode Hert en Molen Woldzigt de moeite waard. De molen stamt uit 1852 en hier wordt nog regelmatig olie geslagen en meel gemalen. De gids kan je er alles over vertellen. Het meel wordt verkocht in het molenwinkeltje: tarwemeel, boekweitmeel, tarwegriesmeel, kruidkoekmix. Ze verkopen hier ook de poffertpan waarmee je een ouderwetse Drentse poffert kunt bakken. Naast de molen ligt De Meulenkaomer, een winkeltje met huisvlijt, zelfgemaakte jams en tuinplanten van de dorpsbewoners. Café het Rode Hert bakt taarten met meel van de molen: warm perengebak en appelgebak waar je je vingers bij op eet.
Café Het Rode Hert, Hoofdstraat 32, 9315 PB Roderwolde, 050-5034238, www.cafehetrodehert.nl
Van 1 april tot half september geopend op wo, do en vr van 13-18 uur. Za en zo van 10-18 uur.
Molen Woldzigt, Hoofdstraat 58, 9315 PC Roderwolde, 050-5032198, www.woldzigt-roderwolde.nl
Geopend van half april t/m 19 september wo t/m za van 13.30-17 uur. Rondleidingen voor groepen op afspraak. Tussen knooppunt 39 en 11.
Als je trek hebt in ijs, sla dan halverwege de Drentse Dijk af naar de Verlengde Boterdijk. Na circa 500 meter arriveer je bij Drents Weideijs. Hier wordt ijs bereid uit de melk van eigen koeien die in voorjaar en zomer buiten lopen. Twaalf overheerlijke smaken zoals aardbei, banaan, bitterkoekjes, boerenjongens, karamel, chocolade, citroen, mokka, naturel, stracciatella, vanille, en yoghurt kersen.
Drents Weideijs, Verlengde Boterdijk 1a, 9765 ED Paterswolde, 050-3095449, www.drentsweideijs.nl
Open di-zo 14-18 uur.