In Dierenpark Emmen (tegenwoordig Wildlands Adventure Zoo Emmen) is eind februari 2015 de eerste ringstaartmaki van dit jaar geboren. Ringstaartmaki’s komen in het wild voor op Madagascar. Ze leven in groepen van rond de 20 dieren. Zo’n groep bestaat uit mannetjes en vrouwtjes, waarbij de vrouwelijke maki’s hoger in rang staan dan mannetjes. Zelfs het laagst geplaatste vrouwtje heeft meer in te brengen dan de mannetjes. Vrouwtjes vormen een hechte groep en mannetjes verhuizen regelmatig naar andere vrouwengroepen. Zo heeft elke groep telkens nieuwe mannetjes en wordt inteelt voorkomen.

ringstaartmaki's in Dierpark Emmen
Ringstaartmaki’s zijn echte zonaanbidders

Ringstaartmaki’s zijn echte zonaanbidders

Ringstaartmaki’s zijn overdag actief en zijn dol op zonnebaden. Als het ’s ochtends vroeg nog wat fris is, zoeken ze een zonnig plekje op. Met de voorpoten wijd uitgespreid genieten ze dan van de warmte van de zon. Baby-maki’s zijn dan altijd mooi te zien.
Ringstaartmaki’s eten veel vruchten en soms wat blaadjes met tussendoor af en toe een sprinkhaan of een ander insect. Ze blijven al voedsel zoekend in hun eigen territorium. Naburige maki’s proberen ze met veel dreigen weg te jagen. Tot vechten komt het meestal niet.

Ringstraatmaki houdt stinkgevechten

De paartijd valt aan het einde van de zomer. Mannetjes maken indruk op vrouwelijke maki’s via stinkgevechten met de andere mannetjes. Ze halen hun geringde lange staarten langs de stinkklieren onder hun oksels door. De stinkende staart wordt vervolgens naar de tegenstander gezwaaid. Wie daarbij de meeste indruk maakt, is de winnaar en mag met het vrouwtje paren.

ringstaartmaki met baby
Volwassen ringstaartmaki met pasgeboren jong

Ringstraatmaki tweeling

Na een draagtijd van vier en een halve maand komen de jongen ter wereld. Meestal krijgt een vrouwtje één jong, maar ook tweelingen komen regelmatig voor. In een groep worden de jonge maki’s in een korte periode geboren. Er zijn dan veel baby’s en veel zogende moeders, die ook jongen van groepsgenoten wel laten drinken. Jonge maki’s raken zo van jongs af aan gewend aan de andere leden van hun groep. In Emmen is de eerste maki er dus al en aan de gezwollen buikjes is te zien dat er binnenkort nog meer ter wereld komen.

Update 2016: Tegenwoordig zijn de ringstaartmaki’s te bewonderen in Wildlands Adventure Zoo Emmen.

www.wildlands.nl

Wildlands Adventure Zoo Emmen
Wijbren Landman

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here