Renate Groenewold
Zet Drenthe graag nog meer op de kaart
Van 1998 tot 2010 zaten schaatsliefhebbers aan de buis gekluisterd, om de prestaties van schaatsster Renate Groenewold te volgen. Ze behaalde grote successen waaronder twee zilveren olympische medailles, wereldtitels op de ploegenachtervolging, 3km en als hoogtepunt de wereldtitel allround in Hamar 2004. Na haar carrière als topsporter werd ze onder andere coach van schaatsteam Corendon. Sinds 2015 werkt ze als zelfstandige, waarbij ze haar opgedane ervaring als topsporter en coach inzet voor derden. Afgelopen jaren was ze nog nauw betrokken bij de poging om het WK Wielrennen naar Noord-Nederland te halen. Wat hebben Renate Groenewold en de provincie Drenthe met elkaar gemeen?
Drenthe is zó mooi!
Dat is ongetwijfeld de liefde voor fietsen! “Ik hou van fietsen”, vertelt Renate met een grote glimlach. “Anders dan schaatsen kun je iedere dag fietsen en het is voor schaatsers en veel andere sporters een fantastisch manier om je conditie op peil te houden en te vergroten. En hier in Drenthe kun je geweldig fietsen, zowel als topsporter als recreatief. Pas na mijn topsportcarrière zag ik écht hoe mooi Drenthe is. Nu stap ik ’s morgens op mijn mountainbike en hoef ik niet meer mijn hartslag in de gaten te houden. Nu kijk ik om me heen en realiseer me; het is hier zó mooi. Ik geniet van de zonnestralen die voorzichtig door de ochtendnevel breken en over de hei schijnen en van de konijntjes die rondhuppelen”, klinkt het vol passie en met glimmende ogen.
Drenthe eerste ‘Bike Region’
Niet voor niets heeft de provincie Drenthe in 2016, als eerste ter wereld, het ‘Bike Region Label’ ontvangen van de wereldwielerbond UCI. Renate: “Hierin zijn we in Drenthe echt uniek. Ik heb veel over de wereld gereisd, maar nergens gebeurt er zo veel op fietsgebied, is de fietsinfrastructuur zo goed en is het fietsen zo verweven in het dagelijkse leven, als hier in Drenthe. De UCI is een grote organisatie die zich niet alleen richt op de topsport, maar die vooral ook het maatschappelijke belang van fietsen en dus bewegen, onder de aandacht wil brengen. Het gaat dus om, hoe zij de rol zien die de fiets in de toekomst speelt in het dagelijks leven, in de recreatie en in de topsport. En in Drenthe hebben we dat allemaal al. Wij gaan op de fiets naar school en naar ons werk en we organiseren allerlei recreatieve en topsport fietsevenementen. En we vinden het allemaal heel vanzelfsprekend, terwijl het dat niet is. Dit is een grote kwaliteit waar we zuinig en trots op moeten zijn.”
Mensen in beweging brengen en laten zien hoe mooi het Noorden is
WK Wielrennen 2020
Het is dan ook niet verwonderlijk dat Renate zich twee jaar lang met hart en ziel inzette om het WK Wielrennen 2020 naar Noord-Nederland te krijgen. Helaas besliste de provincie Groningen niet in het evenement te willen investeren. Een teleurstelling voor Renate. “Verliezen is niet leuk. Vooral niet omdat ik er vol voor ben gegaan en er in geloofde”, verklaart ze. “Het is echt een gemiste kans. Ik ben een op en top noorderlinge, geboren in Groningen en al jaren woonachtig in Drenthe en zie dat we als bevolking soms de potentie van onze provincies onderschatten. Een evenement als het WK Wielrennen had de bevolking weer trots kunnen maken op de regio. We hadden de hele wereld kunnen laten zien wat een prachtige provincies we zijn. Het had ons echt iets kunnen brengen’’, klinkt het vol overtuiging.
Kansen genoeg
Gelukkig laat ze zich niet uit het veld slaan en denkt ze vol enthousiasme na over hoe ze Drenthe op fietsgebied nog verder op de kaart kan zetten. “Daarbij moeten we in mijn optiek een verdeling maken in recreatie, evenementen en topsport. Er is nu een wildgroei aan evenementen waardoor mensen door de bomen het bos niet meer zien. Laten we kijken naar wat er al aan evenementen is en vervolgens als een topsporter, focussen, keuzes maken en dat goed uitbouwen. Met andere woorden; een aantal evenementen kiezen die we als provincie ondersteunen en proberen daaraan bedrijven en innovaties te koppelen. Daarmee kunnen we weer een voorloper worden en de Drentse fietsevenementen weer op de kaart zetten”, klinkt het gedreven. Verder ziet Renate nog wel andere kansen in de Drenthe. “We hebben al een prachtig wielercentrum in Assen, maar dat is niet overdekt. Met een dak op de baan zou het een geweldige locatie kunnen zijn om je in de winter voor te bereiden op het nieuwe seizoen. En we hebben natuurlijk de pas geopende ‘Col du Vam’. Superleuk aangelegd, maar liefst 45 meter boven NAP en fantastisch om te zien dat het zo’n succes is. Nu is het belangrijk om het onder de aandacht te blijven houden en het misschien nog beter te faciliteren zodat het geschikter wordt als trainingscentrum.