Wilde planten bekijken
Onder de loep

Eetbare wilde planten
Leah Groeneweg. Het Bloemenpad

Oerrrvoedsel… Eetbare wilde planten.

 

Het is donker als ik bij “De Wilde Engel” in Veendam binnen stap. Te midden van een enorme verzameling edelstenen en kristallen heeft een groepje mensen zich verzamelt om samen met Leah weer een stukje van onze Flora te leren kennen. Ze volgen 1 van de vele workshops die Leah Groeneweg geeft. De koffie en de kruidenthee staan klaar, samen met een schaaltje noten en wat lekkernijen. Elke deelnemer heeft een tas met wat onduidelijke planten voor zich op tafel liggen. De opdracht van de vorige avond was, “Neem wilde plantjes mee uit jouw tuin of omgeving” Natuurlijk met wortel en al. Samen met de groep bekijkt Leah de meegebrachte natuur. Nu op zoek naar eetbare wilde planten. De meesten hiervan zijn niet eetbaar, of in ieder geval niet smakelijk.

Toch zijn heel veel planten die om ons heen groeien wel eetbaar. Ze zijn een lekkere, gezonde en waardevolle aanvulling op ons eten. Wist je dat je bijvoorbeeld een heerlijke pesto kunt maken van hondsdraf, een lekkere soep van paardenbloemblad en een frisse salade van vogelmuur? Het is hip, super gezond en erg lekker. Erg bijzonder om te weten dat deze puur natuur, zo vol voedingsstoffen zit, die in ons gekochte voedsel vaak in veel mindere mate aanwezig zijn of die we zelfs missen door de vele bewerkingen.

 

In een hoek van de ruimte staat een verzameling planten te wachten om bekeken te worden. Eens kijken welke de cursisten inmiddels weten te herkennen. De meesten worden herkend. Soms worden ze letterlijk onder de loep genomen. Elk detail kan helpen. De betrokkenheid van de cursisten bij natuur en voeding is groot.

Oervoedsel..Leah is voor vanavond ook zelf op zoek gegaan en heeft een bos Daslook geoogst. Samen duiken de cursisten de keuken in om daarvan een smaakvolle olie te bereiden, om die vervolgens als dressing op een plakje komkommer te eten.
Tijdens de volgende cursusdag gaat de groep een “eetbare wilde plantenwandeling maken.”

  • Hier ontdek je de vele mogelijkheden die wilde planten bieden!
    • Welke eetbare wilde plant is dit?
    • Waar kun je veilig oogsten?
    • Waar moet je op letten bij het plukken?
    • Hoe kun je de planten gebruiken in de keuken?

Planten zijn vaak in een bepaalde periode te eten. Daarna bevatten ze soms licht giftige stoffen. Het is dus wel verstandig om je hierin te verdiepen voor je aan de slag gaat.

Leah heeft een flink aanbod in activiteiten welke je allemaal kunt vinden op haar website www.bloemenpad.nl

 

Een origineel middagje uit?

Reserveer een wildpluk hightea arrangement van eetbare wilde planten of workshop en geniet van heerlijke gerechten met eetbare wilde planten en bloemen.

Smalle Weegbree

Recepten

Smalle weegbreesoep

 

Ingrediënten:

1 grote bos smalle weegbree

1 ui

Halve knolselderij, geschild

3 aardappels

Klein takje lavas

1 liter water

Scheut olijfolie

Keltisch zeezout

peper

 

Bereiding:

Pel en snipper de ui en snijd de knolselderij, aardappels en weegbree in stukjes.

Verhit de olijfolie in een soeppan.

Fruit de ui een paar minuten en bak daarna de aardappel en knolselderij even mee.

Doe het water, de lavas, zout en peper in de pan en breng aan de kook.

Draai het vuur laag en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.

Voeg dan de weegbree toe en laat nog 5 minuten mee garen.

Pureer de soep met een staafmixer tot het een gladde romige soep is.

Voeg eventueel nog meer water toe en breng verder op smaak met zout en peper.

 

 

 

Amuse met smalle weegbreeblad

 

Ingrediënten

Smalle weegbreeblaadjes

1 kop rauwe ongezouten cashewnoten

1 tomaat

1 teen knoflook

Peper en zout

 

Bereiding

Laat de cashewnoten een paar uur weken in water. Hierdoor worden ze zachter van structuur. Giet het weekwater af en pureer de cashewnoten met de tomaat en de knoflook. Breng op smaak met peper en zout.

Bestrijk blaadjes smalle weegbree met een eetlepel spread en serveer ze op een plat bord.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here