Verscholen en vergeten in het oerwoud, zo lagen tot in de 18de eeuw de verlaten steden van de Maya’s er bij. Vanaf die tijd gingen ontdekkingsreizigers en expedities op zoek naar dit soort plekken. En nog steeds worden er nieuwe steden van de Maya’s ontdekt. Van 28 februari tot en met 4 september 2016 staan in het Drents Museum in Assen de schijnwerpers op de Maya’s. In een grote internationale tentoonstelling over dit fascinerende volk met zijn rijke cultuurschatten toont het Drents Museum veel objecten die nog nooit in Europa te zien geweest.
Maya’s – Heersers van het Regenwoud is een ware ontdekkingstocht door de mysterieuze Mayacultuur en tegelijkertijd is het een schatkamer van prachtige Maya-objecten. De focus ligt met name op de schatten uit de periode 200 tot 900 na Christus. Onder meer de recente opgravingen in Uxul geven de bezoeker een beeld van de intrigerende en hoogstaande beschaving.
Grote culturele prestaties
De grote culturele prestaties van de Maya’s spreken met name zo tot de verbeelding, omdat deze beschaving zich ontwikkelde in zo’n onherbergzame omgeving als het tropisch regenwoud. In de tentoonstelling proberen we een antwoord te vinden op vragen als: hoe kon de bevolking in grote steden midden in het oerwoud overleven? Hoe bedreven ze landbouw op de dunne tropische bodem? Wat was de invloed van de Maya’s op hun omgeving en vice versa? Wat leidde tot de ondergang van deze beschaving in de 9de en 10de eeuw na Christus, lang vóór dat de Spanjaarden kwamen?
Kuifje in de jungle
Hoe soms nieuwe sporen van de Maya’s ontdekt worden, heeft vaak veel weg van een klassiek Indiana Jones-verhaal of een nieuwe aflevering van Kuifje in de jungle. De overwoekerde ruïnes van de grote Mayasteden in de jungle van Midden-Amerika spreken immers al jaren tot de verbeelding. Archeologisch onderzoek in de afgelopen tien jaar heeft weer nieuwe inzichten gegeven. Opgravingen in grote Mayasteden in Zuid-Mexico en aangrenzende landen in Midden-Amerika geven ons nu inzicht in de leefwereld van de Maya. Daarnaast stelt het pas ontcijferde hiërogliefenschrift ons in staat om de verschillende koninklijke dynastieën, die over concurrerende stadstaten regeerden en elkaar bevochten, te reconstrueren. Inscripties en kunstwerken geven ons inzicht in de religie van de Maya, hun wereldbeeld en hun geweldige astronomische kennis.
Waar : Drents Museum
Datum : 28 februari tot en met 4 september 2016
Website : MAYA’S – Heersers van het Regenwoud
[…] mocht je totaal iets anders zoeken, de tentoonstelling Maya’s – Heersers van het Regenwoud in het Drents Museum is nog te zien tot en met 4 september […]