Als je via de A37 naar Zuidoost Drenthe reist en de afslag richting Oosterhesselen neemt, sta je na een paar kilometer voor ‘De Klencke’ een prachtig landgoed midden in het Magisch Drenthe gebied. Landgoed De Klencke is een havezate, een ‘aanzienlijke landhoeve’ die toebehoorde aan zeventiende-eeuwse edellieden. Je kunt er schitterende wandelen tussen de beukenbossen, heide en landschappen met jeneverbessen die zijn uitgegroeid tot spookachtige vormen. Nog geen honderd jaar terug was hier nog een sterk geloof in spoken en geesten. In het toen nog moerassige gebied vormden zich vaak mistflarden, in de volksmond sprak men van Witte Wieven. In de grote ontoegankelijke moerassen ontstond de vestingstad Coevorden. Een stad dat door de eeuwen heen door zijn strategische liggen talloze keren is veroverd en heroverd. De stad, het afwisselende landschap en de idyllische dorpen delen een hectische geschiedenis die je voelt als je er de tijd voor neemt. Niet voor niets wordt de gemeente Coevorden dan ook ‘Magisch Drenthe’ genoemd.

Beroemde schilders als van Gogh, Liebermann en vele anderen bezochten dit gebied, bijzonder om z’n licht en het landschap. Het coulissen landschap presenteert zich op verschillende manieren.  Plotsklaps kan een heideveld zomaar overgaan in een uitgestrekt bosgebied, weidelandschap, zandverstuiving of een veenlandschap met veenmeertjes.  Voor je het weet ben je verdwaalt in een beekdallandschap met kronkelende riviertjes, dotterbloemen, waterviolier en holpijp. Typisch voor deze streek zijn de sfeervolle karakteristieke dorpen met hun riet gedekte boerderijen  zoals in Dalen, Gees, Sleen, Aalden en Zweeloo. In het geheel gerenoveerde kasteel van Coevorden kun je heerlijk eten, het oude pakhuis herbergt hotel De Vlijt en de oude vestinggracht is nog een overblijfsel uit het roemrijke verleden. Het Stedelijk Museum van Coevorden gaat na een grondige verbouwing in juni weer open en kan dan de geschiedenis van de stad en streek weer op een eigentijdse wijze presenteren. In de stad maar ook in de dorpen worden op gezette tijden wandelingen georganiseerd langs historische plekken in het gebied.

Magisch Drenthe kent vele evenementen die jaarlijks in de stad en de dorpen worden georganiseerd. Dit jaar wordt het Zuidenveld evenement in Coevordenstad gehouden, het is een meerdaags evenement met een agrarische insteek. Het bestaat uit een optocht met praalwagens, een landbouwtentoonstelling en diverse paardenconcoursen. Maar ook de historische Havendagen in Coevordenstad, Beachvolleybal toernooi Ermerstrand, Sweelpop, Montmartre in Oosterhesselen en het PK weekend in Dalerveen zijn het bezoek meer dan waard. Attracties zijn er ook volop aanwezig zoals Plopsaland Coevorden, het openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord, beeldentuin de Hullu in Gees en het Coevorden cowboy en indianenreservaat. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van activiteiten die er te vinden zijn in Magisch Drenthe.

Ga voor meer persoonlijke informatie naar de lokale Toeristische Informatie Punten in Coevorden, Dalen, Gees, Zweeloo, Sleen en Schoonoord of zoek op de site van: www.magischdrenthe.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here