AGENDA Lammetjesdagen Drenthe 2018

Jippie het is bijna lente de lammetjesdagen komen er weer aan! Knoppen staan op springen en als je in de stallen kijkt, worden er flink wat lammetjes geboren. De schaapskooien hebben het druk. Extra mankracht om tijdens het lammeren te helpen. Het Drentse heideschaap lijkt niet op het typische witte Texeler schaap. Ze zijn rank gebouwd, hebben een lange wollige staart die tot voorbij de hakken kan reiken, stugge en wat sluike wol, doffe beharing op kop en poten en een rechte neus. Ooien hebben horentjes in allerlei formaten. Rammen hebben indrukwekkende horens die een mooie kronkeling laten zien. Het Drentse heideschaap is er in heel veel kleuren. Varierend van zwart tot wit en allerlei bruintinten. Het Drentse Heideschaap is het oudste schapenras in West-Europa. Migranten brachten het ras waarschijnlijk vanuit Frankrijk mee naar Nederland, waar het al vanaf 4000 v.Chr voorkomt, met name in Drenthe.

Vroeger werden ze vooral gehouden om hun mest die onmisbaar was in de akkerbouw. Met de uitvinding van kunstmest werden veel schaapskuddes overbodig. Tegenwoordig wordt het Drents heideschaap gehouden om historische redenen en voor het begrazen van heidegebieden en duinen om deze in stand te houden. De lange stugge wol is geschikt om te vilten en te spinnen. In Drenthe vind je nog 10 schaapskuddes en ieder jaar worden er weer lammetjesdagen georganiseerd. Geweldig om te bezoeken met de kinderen of kleinkinderen. Maar ook volwassenen genieten volop. De vrolijke viervoeters springen door de kooien. Een bezoek meer dan waard!!!

Vertederend…..

Op zondag 25 maart te Balloo                                                                                    Iedereen is welkom om de dartelende lammetjes bij de schaapskooi in Balloo te knuffelen en te  bekijken. Er is beschuit met muisjes en in het Wolatelier is heel veel te zien. Rikka Horn breit al enige tijd wanten voor de Herders van Balloo. Rikka komt uit Estland en dat land staat bekend om de handgebreide wanten met speciale kleuren en patronen die hun eigen betekenis hebben. Ook maakt Rikka prachtige zepen op basis van olijfolie in een jasje van wol. Henny de Korte geeft weefdemonstraties op het oude weefgetouw uit 1850. Zij weeft schitterende dekens en kleden van de wol van de Drentse heideschapen. Anne Flems is er ook voor de brei-, vilt, en spinvragen. De Herders van Balloo Lammetjesdag is op zondag 25 maart van 10.30 tot 16.00 uur bij de schaapskooi aan de Crabbeweg in Balloo. De toegang is gratis.

Drachtige ooien.

Zondag 25 maart Doldersummerveld                                                                      Van 11.00 tot 16.00 Het is feest bij de schaapskooi op het Doldersummerveld. De lammetjes zijn geboren en dat vieren we met beschuit met muisjes. Kom langs, je mag lammetjes aaien en er zijn gratis activiteiten voor kinderen.

Maandag 2 april Holtingerschaapskudde/Havelte

Maandag 2 april Schaapskudde Ruinen
Beleef de lente op 2 april bij de lammetjesdag van Schaapskudde Ruinen. Je bent van harte welkom tussen 11.00 en 15.00 uur. Er is dit jaar meer ruimte om je te ontvangen door het in gebruik nemen van de nieuwe kooi. Neem ook een kijkje in de nieuwe gebouwen van de schaapskudde.

Hulpherder Hanneke Luning Schaapskudde Ruinen

 Maandag 2 april Benneveld

Zogen…

Zondag 8 april Lhee                                                                                                  Je bent van van harte welkom op de lammetjesdag bij de schaapskooi Achter ’t Zaand in Lhee. Wat is er mooier dan de lente te vieren bij jong grut? Van 13.00 tot 16.00  Schaapherder Johan Coelingh stelt zijn schaapskooi zondag 8 april gastvrij open voor publiek. Kom jij de honderden lammetjes bekijken en aaien? Bijzonder, want het is maar één keer per jaar ‘lammetjesdag

Zondag 8 april Schaapskudde Exloo

Zondag 29 april Orvelte

Lam van Drents Heideschaap

 KIJK VOOR EEN FILMPJE OP ONZE FACEBOOKPAGINA

https://www.facebook.com/drenthemagazine/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here