Kom op 14 en 28 augustus naar het kasteel van Coevorden, voor een rondleiding door de eerste gevangenis in Drenthe. “Je komt binnen in het oudste gedeelte van het verdedigingswerk.

De buitenmuur van ijzeroersteen, de gebrandschilderde raampjes en mooi gerestaureerde vloer in de Ridderzaal en de verschillende gewelven moet je zeker gezien hebben!” vertelt historicus Ger Kleis enthousiast. Via de gevangenenkelder kom je in de wijn- en bierkelder. “Er was altijd veel wijn aanwezig, want daar werd de beul mee betaald, aldus Kleis.” Tijdens de rondleiding leer je meer over de rol van het kasteel als gevangenis, de periode waarin er een heuse martelkamer was en de strategische locatie van de stad Coevorden, als poort naar het noorden en dichtbij de grens met Duitsland. In de periode 1500 – 1800 bepaalden eeuwenoud gewoonrecht, landsrecht en plaatselijke rechters de straffen voor de misdadigers. Martelingen en lijfstraffen waren aan de orde van de dag.

De rondleidingen starten om 14.30 uur, de kosten zijn €2,50 per persoon en inschrijven kan via info@museumcoevorden.nl.

E1. Wine and Beer Basement.JPGDe tentoonstelling ‘Grenzeloos Straffen’ in het Stedelijk Museum Coevorden, waar de rondleiding start, neemt je mee in de wereld van het strafrecht in de periode 1500 tot 1800. Veel documenten uit archieven en musea van hier en over de grens laten de geschiedenis van het strafrecht in het grensgebied zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here