http://www.shakespearetheaterdiever.nl/
SHAKESPEARE nog altijd springlevend in Diever
Shakespeare stoffig en saai? Welnee, niet in Diever. Daar is Shakespeare nog steeds springlevend. Hoe kan het, dat de voorstellingen in het Shakespearetheater in Diever jaarlijks duizenden bezoekers trekken? Wat is deze Shakespearemagie? We praten er over met Jack Nieborg, regisseur en artistiek leider van het Shakespearetheater.
Herkenbaar en komisch
“De stukken van Shakespeare zijn herkenbaar”, zo steekt Jack enthousiast van wal. “Hij schreef over kwesties die ons tegenwoordig nog steeds bezig houden, zoals man-vrouw relaties, machtsverhoudingen, rassenproblemen, sociaal onrecht en onze omgang met de natuur. En de bijbehorende emoties als hartstocht en hartzeer, jaloezie en haat, wraak en vergiffenis zijn voor iedereen te begrijpen. Daar komt nog bij dat de voorstellingen in het Shakespeare theater in Diever in het hedendaags Nederlands worden uitgevoerd.” Jack vertaalt daarvoor zelf alle stukken vanuit de Arden edition. “Hierdoor zijn de voorstellingen heel toegankelijk en vaak vinden mensen het veel komischer dan ze op voorhand hadden gedacht.”
Uniek theater
Een ander aspect van de Shakespearemagie in Diever is het unieke Shakespearetheater dat verscholen ligt in het bos. De prachtige omgeving met uitgestrekte heidevelden en lichtglooiende akkers, omgeven door ouderwetse houtwallen, ademt een sfeer van lang vervlogen tijden. Dat maakt dat het theater hier zo goed past. Het Shakespearetheater bestaat uit een openluchttheater met plaats voor 1000 toeschouwers, waar in 1946 voor het eerst de Midzomernachtsdroom werd uitgevoerd. De toeschouwers zaten toen nog op steigerplanken en de spelers hadden hun onderkomen in een bouwkeet. Veel nieuwer is het overdekte Globetheater waar het hele jaar door kleinere producties worden gespeeld voor zo’n 200 toeschouwers. Dit theater, dat in 2016 werd geopend, is in de basis gelijk aan het Globe Theatre in Londen waar van oudsher voorstellingen van Shakespeare worden opgevoerd. Het Dieverse Globetheater is kleiner van opzet maar is ook rond van vorm en het publiek kan zowel midden in de zaal, als op de rondom lopende balkons zitten en staan.
Meer lezen? Kijk in het nieuwe magazine.