Kees Goense, medicijnboer in Marwijksoord
Smaakmaker van DrentsGoed
In 1999 streken Kees en Ria Goense neer in Marwijksoord, een gehucht gelegen in de schitterende natuur van de Drentsche Aa. Hiervoor boerden ze op het Groningerland. Waar ze een akkerbouwbedrijf met fruitteelt runden en ook al waren begonnen met het produceren van streekproducten. Maar ze wilden graag verder met de activiteiten die ze écht leuk vonden. En dat is het produceren van streekproducten. Nu telen ze zwarte, rode, witte en blauwe bessen, frambozen, bramen, kruisbessen en appels op biologische wijze. Deze verwerken ze tot meer dan 40 ambachtelijke producten die ze al 18 jaar verkopen onder de naam van DrentsGoed streekproducten.
Kees Goense: “We hebben doelgericht gezocht naar een locatie op de Rolderug. Het moest een omgeving zijn met voldoende toerisme en een grote plaats in de buurt om voldoende klanten te kunnen trekken. Verder moest de middelbare school voor onze kinderen ook relatief dichtbij zijn. We hebben hier in Marwijksoord direct een boerderij gebouwd met een streekgoedwinkel. Zo zijn we fruitbedrijf Landwinkel Goense begonnen. Hof van Saksen was toen nog een grote bouwput. Nu hebben we gelukkig veel profijt van het park dat draait als een tierelier. Dat zien wij aan het groeiende aantal bezoekers die onze landwinkel weten te vinden.
Toen wij begonnen was de aandacht voor streekproducten nog gering, zeker niet zo groot als nu. We durfden naar de toekomst te kijken en dachten na over welke kant het met streekproducten zou opgaan. Wij zagen toen al dat steeds meer mensen willen weten waar het voedsel vandaan komt. Die vraag is alleen maar gegroeid door de vele voedselschandalen van de laatste jaren. Steeds meer mensen willen dat het gerommeld met voedsel stopt en maken bewustere keuzes.
Met name 100% sap van de zwarte bessen is een geweldig product, waar mensen echt baat bij hebben. Het is toch prachtig dat je mensen die medicijnen gebruiken, kunt helpen zodat ze die aan de kant kunnen zetten en ook vaak minder pijn voelen. Juist dat gezondheidsaspect spreekt mij enorm aan. 100% sap is best wel zuur, ik vind het puur niet echt lekker. Daarom meng ik het vaak, want die sterke medicinale werking is natuurlijk top. Het helpt Parkinsonpatiënten en verzacht de pijn bij mensen die artrose hebben, de gewrichten worden soepeler. De zwarte bes staat bovenaan op de ladder van gezonde producten. Gevolgd door de cranberry, duindoorn, rozebottel en blauwe bes. Onze producten zijn vaak goed voor de werking van de nieren, blaas en darmfuncties. Soms voel ik mij net zo’n Klazien uit Zalk als ik hierover praat.
Achteraf bezien is het allemaal beter verlopen dan we zelf ooit hadden gedacht en we doen het met veel plezier. Het vraagt om een heel andere instelling dan het produceren van bulkgoederen of dan klassiek boeren. Je moet het leuk vinden dat er mensen op je erf rondlopen Je moet kunnen genieten van het directe contact met je klanten want daar moet je het namelijk wel van hebben. Als je dat niet leuk vindt, moet je er ook niet aan beginnen.
Sap maken is een vak. De vruchten verbouwen we zelf, maar het bottelen besteden we uit aan een gespecialiseerde ambachtelijke producent. Hierdoor blijven de belangrijke antioxidanten in het sap zitten. Helaas wordt er ook met streekproducten best wat gerommeld. Er worden producten op de markt gebracht die niets met streekproducten te maken hebben. Alleen het etiket is van de streek.
Bijna gelijktijdig met onze start in Marwijksoord, wilde de provincie Drenthe streekproducten beter op de kaart zetten. Er was al een DrentsGoed label, dat stond voor de promotie van paardentoerisme en bed & breakfast bedrijven. Daar wilden ze de poot streekproducten aan toevoegen. Zo is de vereniging opgericht, waarvan ik de eerste jaren voorzitter was. We begonnen met tien producenten en na al die jaren bestaat DrentsGoed nog steeds uit tien producenten. Wel ziet de vereniging ieder jaar, haar omzet stijgen. De naamsbekendheid is toegenomen, mensen hebben het leren kennen, vinden het lekker en hebben de prijs er ook voor over. Ze willen het échte sap, niet een concentraat dat met smaak- en kleurstoffen is bereid. We zijn met verschillende nieuwe producenten in gesprek die willen aansluiten.
DrentsGoed heeft nu ongeveer 140 producten in haar assortiment. We hebben eigen displays ontwikkeld voor een mooie presentatie van de producten in de winkel. En op de sfeervolle, ambachtelijke etiketten staat een foto van de producent met z’n handtekening, wat het persoonlijk maakt. We hebben ook een controleur die bepaalt of het product ook echt een Drents streekproduct is. Want we staan voor kwaliteit.
Ook wij hebben best last gehad van de crisis, maar gelukkig zijn veel klanten ons trouw gebleven. Steeds meer mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt en daarom voorzie ik dan ook een zonnige toekomst voor streekproducten. De DrentsGoed streekproducten zijn te vinden bij speciaalzaken en ook bij steeds meer supermarkten in deze provincie. Als je van klanten hoort dat ons sap net zo smaakt als vroeger bij oma, is dat voor ons een bevestiging dat op ambachtelijke wijze produceren loont, en wordt gewaardeerd.” www.drentsgoed.nl