Jo Muller is geboren aan de Reest bij De Wijk. Er ligt geen pad tussen Meppel, Hoogeveen en Dedemsvaart dat hij niet kent. Hij vindt de, landschappen met hun eeuwenoude boerderijen en het heuvelachtige bosgebied bij Zuidwolde ‘Klein Zwitserland’. Heerlijk om doorheen te dwalen.

Jo Muller ATB-Toertocht

Jo Muller, de achtenzeventig jarige, gepensioneerde agrariër uit Zuidwolde is nog steeds een enthousiast wandelaar en mountainbiker. Voor het tot stand brengen van MTB routes rondom Zuidwolde hebben de mountainbikers hem geëerd met de ‘Jo Muller ATB-Toertocht’. Hij is ook verantwoordelijk voor vele fiets- en wandelroutes in de gemeente De Wolden en daarbuiten. Zijn oriëntatievermogen laat hem buiten, in de bossen, nooit in de steek. Puur op gevoel weet hij de weg naar huis of auto altijd weer te vinden. Maar zet hem niet neer in een stad, daar verdwaalt hij direct.

Jo Muller op de ATB
Jo Muller

Boerderijen Fietstocht Zuidwolde

Jo Muller had tot 1996 een veeteeltbedrijf in Kerkenveld. Hij was ondernemend en heeft jaren in het bestuur van landbouworganisaties gezeten. Landbouw stond eind zeventiger jaren niet bepaald in een goed daglicht. Om daar verandering in te brengen, besloot het bestuur van NLTO , waar Jo voorzitter van was, een ‘Boerderijen Fietstocht Zuidwolde’ te organiseren. Jo: “We wilden mensen laten proeven van onze producten, en laten zien dat onze sector zo gek nog niet in elkaar zat.” Bij aankomst op een boerderij kregen fietsers uitleg over het boerenbedrijf en een broodmaaltijd met schalen kaas, vleeswaren en roomboter aangevuld met melk en karnemelk. Na een rustige start deden op een gegeven moment aan deze fietstocht 3500 deelnemers mee. Uit heel Nederland kwam men naar Zuidwolde toe. Landbouwbladen hielpen jaren lang mee met het promoten van deze fietstocht. Hiermee werd bij Jo Muller de basis gelegd voor de ontwikkeling van meerdere routes.

De zus van Jo Muller

De zus van Jo heeft dezelfde belangstelling en stelde voor eens het eens op een andere manier te proberen en een ‘arrangementen wandeltocht’ te organiseren. Op één punt starten eerst in Zuidwolde en later in, Ruinen en Westerbork. Op de eerste boerderij koffiedrinken , verderop de route lunchen en theedrinken en aan het eind van de dag een heerlijke maaltijd en overnachten op een boerderij. Alles met het doel om de landbouw positief te promoten. Toen de mond- en klauwzeer epidemie in Nederland uitbrak, moesten ze helaas stoppen met deze activiteiten, maar lieten zich echter niet ontmoedigen, er werden nieuwe wandeltochten opgezet. Onder meer de lange afstandswandelroute “De loop van de Reest” en “De loop van het Oude Diep”.

Jo Muller en Het Wandelnetwerk De Wolden
Het Wandelnetwerk De Wolden omvat ongeveer 270 kilometer aan wandelpaden.

Het Wandelnetwerk De Wolden

Tijdens een vakantie In Brabant stuitte Jo op bordjes van een wandelnetwerk. Dat leek hem ook wel wat. Zo is het 1e deel van het ‘Het Wandelnetwerk De Wolden‘ ontstaan. Het omvat ongeveer 270 kilometer aan wandelpaden. Er zijn 10 startpunten, . En op elk startpunt staat een informatiepaneel met een overzichtskaart van het gebied. Het Recreatieschap Drenthe heeft de ‘route ideeën’ van Jo Muller verder uitgewerkt. In opdracht van de gemeente De Wolden zijn routebordjes, informatiepanelen en informatiebrochures gemaakt. Een 2e deel van het wandelroutenetwerk De Wolden is in ontwikkeling en wordt in 2016 gerealiseerd. Een uitspraak van de directeur van het Recreatieschap Drenthe: “Als Jo Muller iets onderneemt, ben ik er zeker van dat het project goed tot z’n recht komt.”
Jo is voor deze en andere bezigheden geridderd en is erelid van de MTB vereniging Zuidwolde.

Dit verhaal over Jo Muller verscheen in Drenthe Magazine voorjaar 2016

 

1 REACTIE

  1. Hallo Jo,

    Kunt u mij de 10 startpunten van het Wandelnetwerk van de Wolden sturen? Het is verder nergens te vinden.

    Alvast mijn dank voor een reactie en een vriendelijke groet,

    Sylvia Rietman.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here