Jannes : “Ik doe blijkbaar iets wat mensen leuk vinden”

Jannes heeft van zijn hobby z’n werk gemaakt. Thuis, op feestjes,  in de voetbalkantine, overal waar hij was werd Nederlandstalige muziek gedraaid. Op een dag, heeft Jannes de stoute schoenen aangetrokken en is liedjes gaan zingen, voor familie en vrienden in de voetbalkantine van WKE. Inmiddels zijn er tot nu toe ruim 600.000 platen van ‘JANNES’ verkocht.

Jannes Drenthe
Foto: Jannes Management

Jannes als keeper bij WKE

Toen hij begon met zingen was hij nog reservekeeper bij het eerste elftal van WKE (tegenwoordig WKE ’16). Helaas was hij net niet goed genoeg om een vaste plaats te veroveren. Maar zijn familie geloofde wel in zijn zangkwaliteiten, hij kreeg een microfoon in zijn handen gedrukt. Nu, is hij alweer vijftien jaar bezig als zanger.

Jannes in Hoogeveen

Hij woont al meer dan twintig jaar in de gemeente Hoogeveen en is een van de meest geboekte artiesten van Nederland. Met optredens bij bedrijven, in zalen en feesttenten.

“Ik probeer iedereen zover te krijgen dat hij een leuke avond heeft gehad. Het is leuk om te zien dat je mensen, die niet van Nederlandstalige muziek houden, toch in beweging kunt krijgen.  Alles wat je zaait krijg je terug, als je in het begin maar je best doet. Veertien jaar geleden begon het met veel onzekerheid. Maar voordat ik het wist, zat ik in de muziekscène. In het begin zong ik allerlei soorten repertoire door elkaar. Engels en Nederlandstalig, het maakte niet uit. Op een gegeven moment was de tijd gekomen een eigen CD te gaan maken. Mijn vader had een CD winkel in Klazienaveen. Hij geloofde in mij. Mijn ouders zijn zo wie zo erg belangrijk voor mij. M’n vader kwam ’s avonds bij mij thuis met de mededeling: “Ik heb wat voor je”. En daar stond mijn eerste zanginstallatie.

Vader van Jannes

Mijn vader draaide altijd z’n CD’s in de kantine. Het was een echte gangmaker, die graag mensen wilde vermaken. Toen ik het zelfde ging doen, maar dan live, deed hem dat veel. Ik zing nu door heel Nederland en iedereen zingt mijn liedjes mee. Vroeger zong ik de liedjes van André Hazes, en nu hoor ik dat mensen mijn liedjes staan mee te zingen. Dat is wel vet om te zien. Ik had nooit verwacht dat het succes zo groot zou worden. Dit betekende dat ik twee jaar terug voor een uitverkocht, met 14.000 fans, Ahoy heb mogen staan.

Steeds meer op nationale radio

Het begon ermee dat lokale piratenzenders mijn nummers begonnen te draaien. Maar ook op Radio Drenthe, TV Drenthe en RTV Oosten was ik te horen. Een regionale tv zender zond een soap van mij uit en zo kwam ik bij SBS 6 terecht. In Hilversum wordt: volksmuziek, slager muziek, zeg maar ‘meezing muziek’ bijna niet gedraaid. Toch is er een grote markt voor deze muziek. Kijk maar eens naar de piratenfestijnen die er overal worden georganiseerd. Dankzij mijn fans heb ik dertien gouden platen en  drie platina platen weten te behalen.

Het is mooi, om na afloop van een optreden te horen, dat fans zoveel kracht halen uit mijn muziek. Landelijke zenders draaien tegenwoordig steeds meer Nederlandstalige muziek. Ik heb mijn plaats helemaal alleen moeten bevechten. Zonder de steun van nationale radio en tv zenders. Ik heb niet in Idols gezeten, was niet in één keer populair, heb zelf stap voor stap moeten zetten. Het heeft uiteindelijk gewerkt als een olievlek. In de periode waar het nummer “Mijn naam is Jannes” ontstond, was ik aan het vechten tegen de landelijke media.

Ik vroeg mij af: “Waarom draaien ze mijn muziek nou niet?”. Elk jaar kreeg ik een gouden plaat. In de landelijke lijsten kwam ik vaak met mijn albums van niks op één. ‘Dat is de waarheid’, dan verwacht je dat de media daar wel op in zullen springen. Emile Hartkamp, mijn vaste tekstschrijver kwam op het idee om meer een protestlied te maken. Hij voelde gelijk aan, wat ik voelde, en we hebben er een liedje van gemaakt. Ik vind dat mijn fans het recht hebben om te horen als ik iets nieuws heb. Ik ben één van de meest productieve zangers van Nederland, maar moet nog steeds knokken om aandacht te krijgen van de landelijk zenders. De piek heb ik wat mij betreft nog niet bereikt. Ik vind het zingen nog steeds geweldig om te doen en mijn nieuwste album komt binnenkort weer uit.

Chaletbouw Jannes

Ik doe blijkbaar iets wat mensen leuk vinden. Misschien ben ik wel een iets te nuchtere Drent. Ik heb alle steun van mijn gezin, maar ik wil er zijn als ze me nodig hebben. Om toch iets neer te zetten voor mijn gezin, heb ik geïnvesteerd in een bedrijf. We maken chalets en tuinhuisjes. Het idee was, wat goed werkt op een camping, waarom dan niet bij een particulier thuis. We leven allemaal in een snelle wereld, hebben weinig tijd voor onderhoud. Daarom is onderhoudsvrij best populair en groeiende.

Gezinsleven van Jannes

Mooi om te zien, dat wat ik vroeger deed bij mijn vader, m’n kinderen weer doen bij mij. Alles is betrekkelijk. Maar het samen zijn, is belangrijker dan geld. Ik ben de laatste jaren wat meer bij mijn gezin, soms komt m’n vader nog even voorbij. Dat is leuk, het is een echt familiebedrijf geworden. Met mijn gezin woon ik in Noordscheschut. Een rustig en plezierig dorp, net buiten de stad Hoogeveen. Zomers varen de toeristen hier met hun bootjes op en af. De mensen kennen elkaar allemaal. Het is echt een eenheid. Jaarlijks heb ik tijdens de Pulledagen in Hoogeveen opgetreden, een evenement dat een  begrip is in de regio. Het is altijd leuk om een feestje te bouwen in je achtertuin.”

Drenthe Magazine – Jaargang 11 – nummer 1

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here