Deze zomer, van 1 juli tot en met 18 september, organiseren vijf Drentse kunstinstellingen een kunstroute tussen Assen en de Rijksluchtvaartschool in Eelde: de Into Nature Art Expedition. Tussen zestien locaties is de fiets-, wandel- en autoroute uitgezet over hemelsbreed 22 kilometer en tonen 38 lokale, nationale en internationale gerenommeerde kunstenaars hun werk met het thema ‘de natuur’. Onze (soms problematische) relatie met de natuur en het ons omringende landschap, in tijden van klimaatveranderingen, duurzaamheidsvraagstukken, afname van natuurlijke bronnen et cetera., wordt getoond en onderzocht door kunstenaars. Maar ook de schoonheid van de natuur en het kunstwerk zelf staat natuurlijk centraal.

Natuur bij Into Nature Art Expedition

In De Nieuwe Kolk en het Drents Museum wordt het werk van Mark Dion gepresenteerd. In sommige werken laat Dion de natuur letterlijk zien, zoals bij zijn grote vogelkooi met levende vogels. Tenminste, als het Drents Museum daar te zijner tijd een vergunning voor heeft uiteraard. Maar Dion neemt ook letterlijk uitsneden uit de natuur, door een opgezette grote wolf neer te zetten in een graslandschap en dit hele tafereel weer op een aanhanger te plaatsen. Dion laat ons nadenken over de natuur en de impact van de mens daarop.

Numen for Use bij de Into Nature Art Expedition

De kunstenaarsgroep Numen for Use doet dat heel anders. Met tape bouwen ze een reusachtig web tussen de bomen van de Gouverneurstuin in Assen. Het web wordt zo groot dat je erop kunt lopen. Zo voel je je onderdeel van de natuur.

Sjoerd Buisman

Voor het eerst wordt ook de daktuin van het Drents Museum betrokken bij een tentoonstelling. Sjoerd Buisman is een meester in het manipuleren van de natuur in zijn vaak meer dan manshoge beelden met titels als Ouroboros en Philotaxis. Op de daktuin laat hij een kunstwerk groeien uit takken die hij dwingt de door hem gekozen vorm aan te nemen.

In Assen worden tot slot schilderijen van de vroeg 20ste-eeuwse kunstenaar Theo Goedvriend gepresenteerd in de zalen van het Drostenhuis. Theo vergroot elementen uit de natuur en dwingt ons om te focussen op de schoonheid.

Into Nature KunstrouteRoute buiten Assen

De route loopt verder via Valkenstijn, de Drentse Aa, Kampsheide en Oude Molen naar Eelde naar Museum de Buitenplaats. Op de RLS in Eelde – waarvan het kleurenschema bepaald is door De Stijl-kunstenaar Bart van der Leck- is werk te zien van onder andere Florentijn Hofman,bekend geworden met zijn grote badeend die de hele wereld over is gereisd. Hij presenteert een immens grote ‘Conibeer’, een beer gemaakt van coniferen.. De Drentse kunstenaar Frank Straatman laatl eveneens op de RLS zijn werk zien.

Into-Nature-Art-ExpeditionInteractief

Into Nature wordt een bijzondere ervaring voor de bezoeker. Die kan actief ervaringen delen via Social Media of via de zogenaamde veldvlogs; op de iPads kunnen bezoekers hun ervaring opnemen en uploaden naar de website. Via de speciale ontwikkelde kunstcache, een speurtocht spel langs GPS coördinaten, zijn er uitzonderlijke routes te ontdekken. Door de combinatie kunst, cultuur, natuur en avontuur wordt Into Nature een evenement om van te genieten.

En mocht je totaal iets anders zoeken, de tentoonstelling Maya’s – Heersers van het Regenwoud in het Drents Museum is nog te zien tot en met 4 september 2016.

Annabelle Birnie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here