Een bijzonder landschap

Een hoog piepend geluid komt uit de struiken, het blauwborstje heeft kroost. De adders tanken zon in het daglicht en de zonnedauw spreidt zijn tentakels. De zomer is begonnen maar het lijkt als sneeuw, witte vlokken die zich over een breed landschap verdelen, de laatste bloemen van het wollegras verwelken, in het landschap van het Internationaal Natuurpark Veenland. Daar waar ooit het landschap eeuwenlang werd gecultiveerd en turf werd gewonnen, werd op sommige plekken de natuur weer hersteld, het hoogveen. Maar het fraaie landschap en de gespecialiseerde en soms ook de met uitsterven bedreigde flora en fauna zijn niet de enige bijzonderheden van het natuurpark, het is ook grensoverschrijdend. Om in samenwerking de ontwikkeling van de oorspronkelijke natuur te bevorderen en de natuur op een behoedzame wijze leefbaar te maken, werd in 2006 het Internationaal Natuurpark Veenland opgericht.

moor bargerveen

In het natuurpark valt veel te beleven. Fietsend, wandelend via bewegwijzerde paden of via belevenispaden en middels diverse uitkijkmogelijkheden kan de natuur door een ieder worden verkend. Is het weer wat minder goed, valt er ook binnen veel te beleven, in de zeven natuurparkcentra. Zo kan je leren welke dieren in het hoogveen thuis horen of hoe de mensen vroeger in deze streek hebben overleefd. Ook kan je dit jaar met de natuurparkranger op pad en de bijzonderheden van elk jaargetijde ontdekken zoals een fietstocht door de heide of het spotten van wintergasten.

Vogelobservatie Bargerveen

Wandeltip: in het NATURA 2000-gebied Bargerveen is de fraaie natuur te verkennen op verschillende wandelroutes tussen de 1 en 7,5 km lang.

Fietstip: op het 12 km lange moor-energie-erlebnispfad rijdt u midden door het aardoliewinningsgebied en ervaart u via interactieve infopanelen alles over aardolie- en aardgasproductie, duurzame energievormen, veenherstel, en nog veel meer.

Wilt u meer weten over het natuurpark? In het natuurparkkantoor maar ook in de natuurparkcentra: het Veenpark, Veenloopcentrum, Smalspoormuseum, Van Gogh Huis, Collectie Brands, Emsland Moormuseum, Erdöl-Erdgas-Museum alsmede de Toeristinfo Emmen krijgt u meer informatie.

Internationaler Naturpark Bourtanger Moor – Bargerveen

Ordeniederung 2

49716 Meppen(D)

Tel.: +49 (0) 5931 44 22 77

info@natuurpark-veenland.nl

www.natuurpark-veenland.nl

Klik voor pdf bijlage

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here