Een groep van vijf personen komt op een dag bij elkaar met een idee . In de regio Meppel moet een hospice komen. Een gastvrij huis waar ongeneeslijk zieke mensen met een korte levensverwachting kunnen worden verzorgd is er namelijk nog niet in dit gebied. Nadat er een bestuur is samengesteld en een onderzoek aangaf dat er werkelijk behoefte aan was, is men gaan kijken naar een geschikte locatie. Het ontstaan van Hospice Eesinge Meppel was een feit.

Hospice Eesinge Meppel is voor iedereen toegankelijk, ongeacht
het inkomen van een gast.

Meppel: “Via via kwamen wij in contact met de directeur van Het Drentse Landschap, Eric van der Bilt. Hij had van onze plannen gehoord en zag wel wat in de mogelijkheid om aan de historische boerderij Eesinge een zorgbestemming te geven. De boerderij was al in het bezit van Het Drentse Landschap. Dan ga je plannen maken en kijken hoe je het geschikt maakt voor een hospice. In samenwerking met architectenburo B&O in Meppel zijn de verbouwplannen voor een hospice verder uitgewerkt.

Een huiselijke sfeer in Hospice Eesinge Meppel

Vanaf het begin is er met enorm veel enthousiasme aan gewerkt. We wilden aan de ruimtes in het hospice een huiselijke sfeer geven. Het moest niet op een verpleegkundige inrichting of echte zorginstelling gaan lijken. Iedereen die bij de bouw betrokken was, kon zich hier direct in vinden. Met dit gegeven is de architect aan het stoeien gegaan.
De monumentale boerderij uit 1560 is geheel gerestaureerd. Alleen de gebinten van het gebouw zijn blijven staan. In het begin betekende dit dat op sommige plaatsen een gebint midden in een kamer kwam te staan. Dan vroegen wij ons af, willen we dat wel. Soms moet je dan wat schuiven in de plannen. Het voorhuis is geheel gerestaureerd. Het is geen onderdeel van het hospice, maar wordt verhuurd aan een gezin. Van Het Drentse Landschap hebben we enorm veel ruimte gekregen om onze wensen te kunnen verwezenlijken. Het contact was vanaf het begin top. De financiering van een dergelijk project is echter altijd een probleem. Toen we net waren begonnen, brak de financiële crisis uit. Het Drentse Landschap heeft gelukkig, uit verschillende hoeken, instanties en fondsen gevonden om dit project toch te kunnen realiseren.

Bouw Hospice Eesinge Meppel

Het begon allemaal met een oude boerderij waarvan het voorhuis destijds nog bewoond was, maar het achterhuis totaal vervallen. Met een lengte van 30 meter en een breedte van 12 meter vraag je je af, hoe kun je hier nog wat leuks maken? Mensen van Het Drentse Landschap waren altijd bij de bouwbesprekingen aanwezig. Zij kwamen de voortgang bekijken en lieten zich bijpraten door de architect, de aannemer en door mij. Ik had affiniteit met bouwen en was als afgevaardigde van het hospice-bestuur meestal aanwezig. Vanuit Het Drentse Landschap zei men vaak, gaan jullie maar aan de slag en als er iets bijzonders is trek je aan de bel. We hebben als bestuur veel vrijheid gekregen en dat was geweldig. De indeling van het gebouw werd aan ons overgelaten. Mits het maar aan de vereiste eisen voldeed, die van te voren waren afgesproken. Hospice Eesinge Meppel is gemiddeld wat ruimer dan een gemiddelde hospice. Vooral de hoogte van deze boerderij speelt daarin een grote rol. Iedereen die hier voor het eerst binnenkomt is onder de indruk van dit gebouw. De oude gebinten zijn uniek, die vind je nergens anders. Overal waar je kijkt kom je die gebinten tegen. We hebben nu vier gastenkamers, allemaal voorzien van een ruime badkamer. Daarnaast is er een open huiskamer met voorzieningen zoals een bankstel, open haard, tv, audio installatie en een kleine bibliotheek. Verder beschikt het over een keuken waar maaltijden kunnen worden gemaakt voor gasten en familieleden.

Hospice Eesinge MeppelIn oktober 2012 is Hospice Eesinge Meppel geopend. We draaien nu twee jaar geheel volgens verwachting. Je moet het in de running houden en mensen vinden die er willen werken. We hadden ingeschat dat wij zo’n 80 vrijwilligers nodig zouden zijn om het hospice draaiende te kunnen houden. We hebben een informatieavond georganiseerd en werden totaal verrast door de enorme toeloop die er die avond was. In totaal kwamen er 130 geïnteresseerde vrijwilligers op af, de zaal was afgeladen. Naast de verpleegkundigen die hier dagelijks actief zijn, hebben we gemiddeld op een dag acht vrijwilligers nodig. Om alles in goede banen te leiden, vraagt dit om een gigantische coördinatie. Daarom hebben we nu twee vaste krachten op par time basis in dienst. Gasten vinden het belangrijk dat vrijwilligers er voor ze zijn en luisteren naar hun wensen. Het gevoel, dat er altijd iemand voor ze is, is essentieel. Wij horen vaak dat dit vrijwilligerswerk de mensen veel voldoening geeft. Je krijgt er zoveel voor terug wordt er dan gezegd. Je ziet vaak dat gasten in het begin, na binnenkomst, een opleving krijgen. Alleen al door de aandacht die we ze dag en nacht geven. We zijn er ook om de partner te ontlasten van de zware taak die ze meestal lang hebben moeten uitvoeren. We zitten hier in het mooie Reestdal en hebben uitzicht op het riviertje de Reest. Om de boerderij lopen koeien en kalveren en je ziet regelmatig hier ooievaars verschijnen. Hospice Eesinge Meppel is toegankelijk voor iedereen ongeacht het inkomen van een gast. Kan men niets betalen dan betaalt men hier niets. De bijdrage die wij vragen is 45 euro per dag. Het geeft ons alle vijf, die er van meet af aan bij betrokken zijn, veel voldoening als je ziet dat mensen die in de eindfase van hun leven zijn, veel aandacht en zorg in een prachtige omgeving kunnen krijgen.”

www.hospicemeppel.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here