Zicht vanaf de Rotstuin.jpgHortus Helleborus Laarmantuin april 2.jpgOp het noordelijke uiteinde van de Drentse Hondsrug bevindt zich al bijna 100 jaar Hortus Botanicus Haren. Bezoekers kunnen hier genieten van een gevarieerd aanbod aan thematuinen op maar liefst 20 hectare grondgebied. Daarmee is de Harense Hortus de grootste botanische tuin van Nederland.

Oude glorie De kiem voor de Hortus werd in de 17e eeuw gelegd door Henricus Munting. Deze apotheker kocht in 1626 een stuk grond in de Groningse Rozenstraat, waar hij achter zijn huis begon met de aanleg van een tuin waarin hij gewassen van over de hele wereld plantte. In 1642 droeg Munting de tuin over aan de Universiteit en werd hij aangesteld als provinciaal botanicus. Dit jaar wordt beschouwd als de start van de Hortus. In 2017, het jaar van de botanische tuinen, viert de Hortus dus haar 375e verjaardag!

Nieuwe glorie De Hortus is dan wel oud, maar zeker niet versleten. Er komt zelfs een nieuwe tuin bij op het terrein: de Hondsrugtuin. De tuin gaat letterlijk en figuurlijk het gat vullen, dat ontstaat na de noodgedwongen afbraak van de grote kas. Landschapsarchitect Jan Maas van Boom Landscape brengt met zijn ontwerp een ode aan Unesco Geopark de Hondsrug. De Hortus wil iedereen door middel van deze tuin laten ervaren hoe boeiend en uniek dit landschap is. De tuin loopt door tot de Kerklaan en omhelst als het ware het entreegebouw en haar bezoekers.

The making of De Hondsrugtuin De aanleg van de tuin wordt voor het publiek al een hele belevenis. De eerste fase van ‘landscaping’ bestaat uit het storten van 5000 m3 grond. De tuin wordt samengesteld uit drie bodemsoorten die het meest kenmerkend zijn voor de Hondsrug: beekdalgronden, dekzand en keileem. In deze fase wordt ook water toegeleid naar de tuin voor het creëren van een beekje. In fase twee volgt de bestrating van de tuin. In de derde en laatste fase wordt de bodem bedekt met een plantenmengsel met soorten die specifiek horen bij de drie grondsoorten. Stukje bij beetje ontstaat zo een heuvellandschap, dat doorkruist wordt door ‘schapenpaadjes’.

Groene schatkamer De Hondsrugtuin wordt een nieuw juweeltje in de grote, groene schatkamer die de Hortus is. Natuurlijk zijn er veel meer pareltjes te bewonderen, zoals de Chinese Tuin ‘Het verborgen rijk van Ming’, de wilde plantentuin (Laarmantuin), de Keltische tuin en de rotstuin. De tuinen nodigen uit tot urenlang dwaalplezier. De tuinen als decor Niet alleen voor liefhebbers van groen is de Hortus aantrekkelijk, ook voor cultuurminnaars valt er veel te genieten. De tuinen vormen regelmatig het decor voor culturele activiteiten, zoals festivals, concerten, workshops. Jaarlijks wordt een grote beeldenexpositie in de tuinen georganiseerd. Van 15 mei t/m 25 september exposeren 11 kunstenaars hun werk verspreid door de tuinen onder de noemer ’11 X SOLO’. Wist u dat … de Hortus nog veel meer in huis heeft? – Restaurants De Plantage en Chinees Theehuis ‘Het kreunen van de draak’   (te huur voor zakelijke en feestelijke gelegenheden) – Natuurspeelplekken, speurtochten en feestjes voor kinderen, – Themarondleidingen, – Officiële trouwlocatie van de gemeente Haren – Een educatief aanbod voor het onderwijs, – Hortuswinkel en Hortuscafé in het entreegebouw Buitengewoon boeiend, verrassend veelzijdig

Kerklaan 34, Haren, 050 – 5370053,   www.hortusharen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here