Hans Meyering en Alun Harvey hebben het afgelopen jaar besteed aan het ontwikkelen van Het Hondsrugpad, de lange afstand wandelroute van het Geopark
Vijf jaar geleden begonnen zij, twee pensionado’s, als vrijwilliger bij het Hunebedcentrum in Borger. Alun wist in het begin bijna niets van de prehistorie, de ijstijd en oertijd. Omdat hij hier was komen wonen vond hij het interessant om zich erin te verdiepen.
Hans had altijd al affiniteit met het onderwerp en vond dat hij hier als vrijwilliger mogelijkheden kreeg om zich te kunnen ontplooien.
Met het ontwikkelen van ‘het Hondsrugpad’, een lange afstandswandeling van Groningen- Emmen vice versa in Geopark de Hondsrug, zijn de beide mannen ruim een jaar bezig geweest. Het pad voert de wandelaar langs de rijke cultuurhistorische objecten en de prachtige natuur van het Hondsruggebied.
Alun Harvey: ‘Ik kom uit Wales (GB) en had een bedrijf voor opleidingen in marketing. Sinds een aantal jaren woon ik met mijn Nederlandse vrouw in Stadskanaal. Het viel mij op dat een Engelstalige folder van het Hunebedcentrum maar matig was vertaald. Ik vond dat ik dat beter kon en zo is het contact gelegd met het Hunebedcentrum. In die zelfde tijd is Hans Meijering ook als vrijwilliger begonnen. Ik was verrast dat hij zoveel van mijn land wist.”
Als gepensioneerd directeur uit het basisonderwijs leek het Meijerink wel leuk zich als vrijwilliger in te zetten voor het Hunebedcentrum.
Hans Meijering: “We kenden elkaar niet, maar het klikte wonderwel vanaf het eerste moment. Eerst als vrijwilliger collega’s, maar ondertussen zijn we echte vrienden geworden. We zijn verwoede wandelaars en begonnen met elke week een wandeling te maken, puur omdat we het leuk vonden. We spraken over van alles en nog wat, soms in het Engels en dan weer in het Nederlands. Voor mij was het een cursus Engels en voor Alun was het een inburgeringscursus. We deelden onderweg onze interesses.
Alun: “De opdracht voor het Hondsrugpad kwam via Geopark Terra Vita en het Geopark de Hondsrug bij ons terecht. Doel, een nieuwe Hondsrugroute koppelen aan een eeuwenoude handelsroute. De Hünenweg, een oude route die loopt van Osnabrück naar Papenburg (Dld) met een zijweg naar het station in Emmen. De opdracht was, een lange afstand wandelroute over de Hondsrug te ontwikkelen. Van het centrum van Emmen naar het centrum van de stad Groningen. Het Hondsrugpad loopt langs diverse bijzondere cultuurhistorische punten op de Hondsrug. Een gebied met een bijzondere ontstaans geschiedenis. We hebben de route in stukken gewandeld. Zowel de heen als de terugweg zijn beschreven. Er zijn aftakkingen van Drouwen naar Assen en via Assen langs Rolde weer terug op de hoofdroute. Je kunt het dus in alle richtingen lopen. De route bestaat uit verschillende trajecten die ruim zijn beschreven. De trajecten zijn op z’n kortst zeven ȧ acht kilometer, maar je kan ook per dag 15 of 22 kilometer lopen.
Hans: “Iedereen kan zo zelf bepalen hoelang de dagtocht wordt die hij wil maken. Overal op de route zijn horecagelegenheden waar je kunt eten of overnachten. Er bestonden al verschillende wandelpaden op de Hondsrug, wij hebben ze verbonden en nieuwe trajecten toegevoegd. Ze lopen langs grafheuvels, hunebedden, pingo’s, kleine sfeervolle dorpjes met oude kerkjes, heidenvelden, heuvels, beekdalen, bossen, weiden, droogdalen, stuifzandgebieden met jeneverbessen, kunstbeelden, ravijnzicht in Gasselte. langs Havenzathen en het Zuidlaarse en Paterswoldsemeer en de noordelijkste wijngaard van Nederland. Noem maar op. De uitdaging was om de route niet te lang te maken, op de Hondsrug te blijven en zoveel mogelijk langs alle hotspot te laten lopen. De totale lengte van het Hondsrugpad bedraagt is 87 kilometer. “
Alun: “We hebben elke meter van de route gelopen, zelfs wel meer dan één keer. Via GPS is het beschikbaar. De route is via de site van het Geopark de Hondsrug te downloaden. We zijn verrast door de veelheid aan bijzondere plekjes zoals: de doorwaardbare plaats (Voorde) tussen Anderen en Drouwen. Andere voorbeelden zijn een bijzonder vliegtuigmonument ten noorden van Exloo, ter nagedachtenis aan een neergestort vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog en het onderduikershol in het Valtherbos. Maar ook het Kniphorstbos ( Het Pompeï van Nederland) doorkruisten we en het schitterende stroomdallandschap van de Drentse Aa. Zo zijn er tientallen unieke plekken te noemen die je tegen gaat komen op deze wandeltocht.”
Hans: “Aan het einde van de Herenweg, daar waar de straat omhoog loopt is een kleine zijstraat met een koperen markering in het wegdek. Hiermee wordt het hoogste punt van de stad Groningen aangegeven. Als wandelaar sta je dan aan het eind- of aan het startpunt van het Hondsrugpad. Het Geoparkpad voert je langst de oudste monumenten in het enige Geopark van Nederland. Het gebied is uniek op de wijze hoe het is ontstaan. Het is een schatkamer van cultuurhistorische rijkdom waar je als wandelaar doorheen trekt.
Ik voorspel de wandelaars een zeer afwisselende tocht, waarbij ze voor verrassingen komen te staan die ze niet hadden verwacht. Het gebied is ouder dan de Chinese muur, ouder dan het Colosseum en ouder dan de piramides van Egypte. Je kunt heel ver gaan reizen om deze wonderen te zien, maar je kunt ze ook heel dichtbij vinden op de Hondsrug.”
Alun: “Je hoeft niet perse een getrainde wandelaar te zijn, maar je moet wel stevige wandelschoenen hebben om deze wandelingen te kunnen maken. Dat er zoveel geschiedenis en landschappen liggen in dit gebied, maakt het ongelooflijk interessant.
Ik woon nu al meer dan 6 jaar in dit gebied en kom er achter dat ik nog heel veel niet heb gezien.”
Alle routes starten en stoppen in steden of dorpen waar parkeer, horeca of overnachtings- mogelijkheden zijn. Het Hondsrugpad kun je lopen in veertien verschillende trajecten. De routes en bezienswaardigheden zijn beschreven op de onderstaande website.
www. geoparkdehondsrug.nl onder safari’s/ontdekkingstochten.