Ria en Henk van Dam wonen in Rotterdam en zijn dit jaar veertig jaar getrouwd. Het lijkt ze een leuk idee om met de gezinnen van hun twee dochters een weekendje weg te gaan. Ze ontdekken de site van hondsrugdrenthe en zijn meteen verkocht.

“Wat is er enorm veel te zien in dit deel van Drenthe zeg. Nooit geweten wat je allemaal  rond de Hondsrug kunt doen. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze kleinkinderen. We hoeven ons niet te vervelen, moet je eens kijken wat veel activiteiten er georganiseerd worden. Het allerbelangrijkst is het dat ook de kinderen en kleinkinderen zich vermaken. Als zij het naar de zin hebben, dan hebben wij dat ook. En als we nou meteen een tien persoonsbungalow bij “Het Land van Bartje” bespreken, kunnen we  samen gezellig in één huis.”

Steenhopenweg Drouwen

Aankomstdag
Na het uitpakken van de auto en het installeren in het vakantiehuis, hebben we eerst maar eens lekker bijgepraat. De omgeving werkt mee. Iedereen is druk geweest, we hadden elkaar al enige tijd niet meer gezien en toch voelde het gelijk heel relaxt. Chips en nootjes op tafel, lekker wijntje erbij en voor de kids een feestelijk glas kinderchampagne.

De sfeer zat er meteen goed in. Op de tafel lagen al een aantal folders over activiteiten in de buurt. We bespraken met elkaar wat de voorkeur had, om de komende dagen te gaan doen. Iedereen mocht bedenken wat hij of zij het liefste zou willen doen. Ideeën ten over. Na een lange wandeling en een uitgebreid diner vond iedereen het prima om op tijd naar bed te gaan zodat we een lekker lange zaterdag zouden hebben.

De volgende ochtend
Het is zaterdag als we ’s morgens wakker worden door het kraaien van een haan. De zonnestralen piepen door het gordijn. Onder het genot van een uitgebreid ontbijt, blijkt iedereen zin in te hebben er op uit te trekken. De jongsten van het gezelschap kunnen niet wachten van ongeduld. Maaike, onze jongste dochter heeft een meisje en jongetje van 6 en 8 jaar. Ze gaan vanochtend naar het Hunebedcentrum in Borger. Wat is hier veel te zien. Naast het enorme hunebed buiten kunnen ze binnen op verschillende beeldschermen zien, hoe mensen duizenden jaren terug leefden. Vanaf het Hunebedmuseum vertrekken ze richting Breeland Recreatie in Annen, hier maken ze een kanotocht over de kronkelende Hunze rivier. Het blijkt een spannende en enerverende dag te zijn geweest, want op de weg terug zijn de kinderen al op de achterbank in slaap gevallen.

kano drentsche aa

Onze oudste dochter, Joke heeft een jongen en meisje in puberleeftijd. Het leek een goed idee,  ze te splitsen in een vrouwen en een mannengroep. Joke gaat met haar dochter eerst paardrijden bij de manege in Borger en daarna volgen ze een workshop schilderen. Om lekker te relaxen nog even moeder-dochter tijd bij Ina Damming, dat is een kleinschalige wellness-centrum aan de rand van Annen. Haar man en zoon trekken er ’s ochtends op uit met de mountainbike. Lekker crossen door de bossen bij Gasselte en Gieten zonder de hele ochtend een mens tegen te komen. ’s Middag huren ze een klassieke Engelse mini in Annen, Dat is genieten van het grappige autootje en de prachtige routes met hun afwisselende landschappen.

Koning Willem-Alexander Kanaal (foto Saskia Boelsums)

Henk en ik doen het rustig aan.  Wij besluiten een wandeling te maken naar Exloo. Onderweg lopen we langs de schaapskudde van het dorp en verbazen ons over de weidse uitzichten. In Exloo strijken we neer voor een heerlijke lunch bij restaurant Bussemaker. ’s Middags pakken we de auto een gaan op bezoek bij de Lavendelboerderij Ruitenborgh in  Nieuwediep. Een prachtige Bed en Breakfast wellness boerderij geheel in Engelse stijl.  Je kunt hier overnachten maar je ook met parfums, cosmetica en zeepproducten laten verwennen.

Eind van de middag zijn we allemaal uitgelaten weer terug bij onze bungalow. Iedereen vertelt  honderduit over de belevenissen van deze dag. De buitenhaard wordt opgestookt en de barbecue gaat aan. Een heerlijke afsluiting van een fijne dag.

Lieve_Hondsrug, exloo

De laatste dag
Met de hele familie gaan we op zwerftocht met een echte Geopark Safari reisleider. Samen met de reisleider bepalen we de route. Wij kiezen ervoor om naar de bron van de Drentsche Aa en over de flank van de Hondsrug te trekken. Een tocht waarbij we reeën, bevers en veel roofvogels hebben gezien. Opvallend en mooi zijn ook de dorpjes met de vele riet gedekte boerderijen.

IMG_0112

Het was fantastisch om te zien hoe onze kleinkinderen zich hebben vermaakt. De jongste vroeg of we niet langer konden blijven. Iedereen vond het echt een geslaagd weekend. Er was meer dan genoeg ruimte voor iedereen. Een weekend om niet snel meer te vergeten. Een herinnering om in te lijsten.”

Groetjes Ria van Dam

www.hondsrugdrenthe.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here