Gevangenismuseum Veenhuizen

Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen

Heeft u wel eens aan de schandpaal gestaan? Een cel van binnen gezien? Op de stoel van de rechter gezeten? In het Gevangenismuseum Veenhuizen kan het allemaal. Bezoek het Staatshotel, een interactieve tentoonstelling over gedetineerden en detentie of de tijdelijke filmexpositie Rust Roest over arbeid in de bajes, vroeger en nu.

Maar er is nog veel meer te beleven! Altijd al willen weten hoe het voelt om in de gevangenis te zitten? Onder leiding van een gids bezoekt u de strafgevangenis de Rode Pannen. In de beruchte gevangenis zien een aantal cellen eruit alsof de bewoners elk moment kunnen terugkeren.

Iedere woensdag- en zondagmiddag en in de schoolvakanties dagelijks, kunt u onder begeleiding van een ervaren gids een verassende rondrit door Veenhuizen maken. In een echte oude Boevenbus!

Kinderen in het Gevangenismuseum Veenhuizen

Er gebeuren vreemde dingen in het Gevangenismuseum…
Overal in het gebouw zijn mysterieuze stemmen te horen. In een archief zijn geheimzinnige papieren gevonden, die vertellen over een eeuwenoud verhaal. Een verliefde jongen, vervloekt en voor eeuwig opgesloten in een verborgen cel. Alhoewel, voor eeuwig…? Volg het spannende spoor en ontrafel het mysterie van De Vloek van Veenhuizen! Voor kinderen van ca. 7 tot 12 jaar. Neem alvast een voorproefje op www.vloekvanveenhuizen.nl

En kun je nog niet zo goed lezen? Lange Leo, onze gezellige gevangenisboef, speelt graag voor gids. Hij heeft zich in het museum op een heleboel bijzondere plekjes verstopt en hoopt dat jij hem vindt. Voor jou en je (groot)ouders is er een vrolijke plattegrond waarmee je dat vast gaat lukken. En door de korte verhaaltjes op de plattegrond kom je gelijk een heleboel over de gevangenissen van vroeger en nu te weten. Dol op Lange Leo en op tekenen? Kijk op onze site dan ook eens bij de kleurplaten.

Overnachten in het Gevangenismuseum Veenhuizen?

Ja dat kan! En dan niet in een kale cel op water en brood, maar in een oude bewaarderwoning die is omgebouwd tot een sfeervol, luxe vakantiehuis. De vakantiewoningen staan aan het binnenterrein van het Gevangenismuseum en zijn geschikt voor twee, vier en zes personen. Kijk voor meer informatie en beschikbaarheid en boekingen op: www.vakantieveenhuizen.nl

Openingstijden Gevangenismuseum Veenhuizen

Dinsdag t/m zondag:     10.00 – 17.00 uur

Tijdens de schoolvakanties ook op maandag geopend.

Ruime, gratis parkeergelegenheid, rolstoelen aanwezig, museumwinkel,

restaurant is vrij toegankelijk, vergaderzalen, auditorium, rondleidingen,

groepsarrangementen. Honden niet toegestaan.

Meer informatie: www.gevangenismuseum.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here