Een tijdreis door het Drentse Landschap… Leven met de giften van de aarde

De Grand Canyon is een kloof in de aardkorst van de Amerikaanse staat Arizona. Tijdens een vakantie daalde ik met parkwachter Wayne Ranney anderhalve kilometer naar de bodem en maakte zo een tijdreis van miljoenen jaren. Telkens als het gesteente veranderde van kleur of textuur, pakte mijn gids zijn kaart met tijdlijnen en liet zien wanneer dit gesteente aan het oppervlak lag. En hoe het landschap er toen uitzag.

 

In Drenthe hoef je niet af te dalen in een kilometers diepe canyon om in de krochten van de geschiedenis te kijken. Herinneringen aan de landschappen van weleer liggen hier voor het oprapen. In feite is Drenthe één groot aardkundig monument een boekenkast met vele planken, rijk gevuld door de tijd. De Drentse aardkorst is in de loop der tijd opgeduwd, weggeschoven, uitgespeld of anderszins door elkaar gehusseld. Met als wonderbaarlijk gevolg dat relicten van verschillende  (ijs)tijden open en bloot aan het oppervlak liggen.

Op sommige plaatsen glimt het turbulente verleden je letterlijk tegemoet. Glinsteren zand, door meters ijs en gesteente vermorzeld tot korrels zó fijn dat het ‘poesjeszand’ genoemd wordt, afgewisseld met grove stenen en fijne kei-leem – kriskras gelaagd in het ritme van de vroegere geulen die het ijswater afvoerden.

 

Lees meer in het nieuwe Drenthe Magazine..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here