De Maya’s kennen een bijzonder balspel, een fataal spelletje waarbij sommige spelers letterlijk niet tegen hun verlies kunnen. De verliezers worden namelijk onthoofd en aan de goden geofferd.

Dat klinkt als een spannende wedstrijd! Toch staat de uitslag vooraf al bijna vast: één van de teams bestaat uit verzwakte krijgsgevangenen en is gedoemd te verliezen.

Tijdens het spel wordt een bal van massief rubber het veld ingegooid. Het veld is tussen de 10 en 30 meter lang en heeft de vorm van een breed uitgerekte H. De harde bal stuitert alle kanten op. De spelers dragen een leren schort en een hoefijzervormige gordel waarmee ze de bal moeten kaatsen. Ze mogen de bal dan ook alleen met hun heupen en dijen raken. Ook dragen ze handen beenbeschermers.

Balspeler-van-het-fatale-balspel
Balspeler uit het paleis uit El Perú Waka’, Museo Nacional de Arqueología y Etnología, Guatemala

Bal door stenen ring spelen
Langs de brede kanten van het veld bevinden zich hoge tribunes voor toeschouwers. Teams kunnen punten verdienen door de bal door een stenen ring te spelen die aan één van de tribunes is bevestigd. Dat is moeilijk omdat de ring amper groter is dan de bal.

De grootte van de bal varieert van het formaat van een tennisbal tot dat van een voetbal. De spelregels en techniek zullen waarschijnlijk van stad tot stad verschillend zijn geweest.

Het spel bestaat nog steeds. In delen van Mexico wordt een moderne variant van het balspel gespeeld. Gelukkig brengen beide teams het er nu levend van af, ongeacht de score.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here