Talloze producten met bijzondere en unieke smaken: Drenthe herbergt een grote variatie aan lokale lekkernijen en delicatessen. Zó van het land op het bord of eerst nog even in de pan? Je kunt het werknatuurlijk ook overlaten aan de Drentse restaurants die met streekproducten heerlijke gerechten maken. Hier konden de mensen zich eeuwenlang redden van wat de grond hen gaf. Vlees, zuivel, fruit en groenten: Drenthe heeft zo haar culinaire geschiedenis. Elk gebied had zijn eigen grondgebruik. Dat verschillend grondgebruik tóen, is de oorzaak van het gevarieerde landschap van nu. De karige grond in de ene streek tegenover de relatief rijkere grond in de andere, leverde een afwisseling in de producten. Ging het vroeger om overleven en voeding, nu is er ruimte voor genieten en culinair.

Bosvruchten Drenthe

Zuidwest-Drenthe – een feest voor je zintuigen
Een afwisselend en kleurrijk landschap. Grote bosgebieden en indrukwekkende heidevelden zoals het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld, bieden uren wandel-, paardrijd en fietsplezier. Onderweg passeer je moerassen, meren, vennen en gigantische zandverstuivingen: het landschap is voortdurend in beweging. Ook intieme beekdalen zoals het Reestdal en Oude Diep met de karakteristieke Drentse brinkdorpen, gehuchten en oude steden kun je goed ontdekken via het fietsknooppunten-netwerk. Wil je deze regio echt proeven, stop dan in zo’n typisch Drents dorpscafé of een restaurant aan het marktplein in het oude pittoreske centrum van Meppel. Langs de fietsroutes wordt het nodige aan verse streekproducten aangeboden, net als in de kleine winkels en de restaurants in de verschillende dorpen en steden die je passeert. Ook Hoogeveen heeft een lang verleden en een bruisend horeca-aanbod. Kom langs en laat je verrassen.

Engelenwei siroop
Engelenwei siroop

Drentsche Aa – één met de natuur, koken op niveau
Een landschap van uitzonderlijke schoonheid: in het stroomgebied van de Drentsche Aa ligt het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Ruwweg vindt u dit in de driehoek Assen – Gieten -Glimmen. De beek de Drentse Aa, waar de regio zijn naam aan dankt is uniek in Nederland. Al eeuwenlang meandert dit riviertje en vindt het zijn weg door het stroomdallandschap. De vele kronkelende beekjes in het gebied zijn glashelder en creëeren een rijke flora en fauna. Niet voor niets zijn er weer bevers uitgezet in dit gebied en is er best kans dat je er een zeldzame ijsvogel tegenkomt. De karrensporen van het verkeer uit de Middeleeuwen zijn nog steeds zichtbaar in onder meer Het Balloërveld waar ook de schapen van de kudde van Balloo lopen. Het gebied is trouwens de vestigingsplaats van opvallend veel biologische schapen-, runder- en geitenbedrijven. In het gebied zijn meerdere restaurants met een Michelin ster gevestigd. Ook zij werken veel met de lokale kwalitatief hoogwaardige streekproducten.

Drenthe Michelin Sterren

Zuidoost Drenthe – geheimzinnig zand, mysterieus veen en eerlijk eten
Van oudsher was het hier een groot moerasgebied (het Bourtangermoor) en een stroomdal landschap met zandruggen. In de oude zanddorpen met de vele rietgedekte boerderijen vind je daarvan nog een authentieke- en gemoedelijke sfeer. In de zomermaanden worden hier veel
activiteiten georganiseerd. De eeuwenoude handelsstad Coevorden herbergt het enige kasteel van Drenthe en heeft door zijn strategische ligging veel belegeringen en verwoestingen moeten doorstaan. Het bezoeken meer dan waard! Zeker omdat kasteel Coevorden authentiek verbouwd is tot een sfeervol hotel en restaurant. De naam ganzenstad heeft Coevorden te danken aan de jaarlijkse ganzenmarkt op de tweede maandag van november. De andere grote plaats in de regio is Emmen met zijn bijzondere dierentuin en een uitgebreid overdekt winkelcentrum. De regio maakte de laatste jaren een groei door van kwalitatief hoogwaardige eetgelegenheden. Producenten van zuivel en vlees en enkele regionale bierbrouwers zijn in het gebied gevestigd.

fruitteeldbedrijf goense

Hondsrug/Hunzevallei – Proef de prehistorie
Hunebedden, veenkoloniën en natte bossen: de Hondsrug en Hunzevallei vormen een contrastrijk, zeer gevarieerd landschap met veel planten diersoorten. Opvallend en bijzonder zijn de rivierduinen in het midden van het natte beekdallandschap van de Hunzevallei. Het riviertje de Hunze doorklieft deze streek die prima te verkennen is via verschillende kano-, fiets- en wandelroutes. De naast gelegen zandrug ‘de Hondsrug’ strekt zich uit van Zuidoost Drenthe tot de stad Groningen en is onderdeel van een heel comlex aan zandruggen. Duizenden jaren geleden vestigden zich hier de eerste mensen. De vele hunebedden die je nog aantreft zijn daar nog het bewijs van. In het Hunebedcentrum in Borger maak je op een bijzondere manier kennis met deze prehistorie. De regio kenmerkt zich door typisch Drentse dorpjes met gezellige terrasjes. Culinair is er veel te ontdekken, zeker omdat het gebied veel restaurants herbergt die gebruik maken van producten uit de eigen regio. Ook komt hier het bekende mineraalwater ‘AnLéau’ vandaan.

Week van de smaak

Drentse Hooglanden – de smaak van de jeneverbes en overweldigende stilte
Uitgebreide heidevelden en zandverstuivingen: het Drentse hoogland biedt dit allebei. Je kunt er een kudde schapen tegenkomen maar ook zomaar oog in oog kunt komen te staan met Schotse Hooglanders: beide uitermate geschikt om de oorspronkelijke natuur in stand te houden.
In de stuifzandgebieden als het Mantingerzand, Balingerzand, het Hullenzand en het Ter Horsterzand kun je uren rondzwerven. De uitgestrekte bossen van Hooghalen, Grolloo en Schoonloo bieden wandelruimte zonder iemand tegen te komen. Met overweldigende stilte. Talloze bijzondere planten en dieren verkiezen dit gebied als woonplaats. De das is bijvoorbeeld een vaste bewoner geworden van het gebied en de voor Nederland zeldzame jeneverbessen zijn opvallend. De bessen worden al eeuwenlang tot geestrijk vocht verwerkt. Midden in het gebied ligt het mooie monumentendorp Orvelte, waar te zien is hoe men vroeger woonde en werkte. Het gebied kenmerkt zich door veel
kleine dorpje met sfeerrijke, intieme horecagelegenheden waar op menig menukaart streekproducten worden gebruikt.

Drenthe Tuin

De Kop van Drenthe – Van grafheuvel naar streekproducten markt
Een gebied van contrasten: ondoordringbare moerassen, uitgestrekt hoogveen, stille beekdalen en eeuwenoude oerbossen. Monumentale landgoederen en buitenhuizen met levendige brinkdorpen als Eelde, Norg en Roden. Assen is een prachtige negentiende-eeuwse stad met statige herenhuizen en een centrum met gezellige terrassen en grand cafés. Het Noordsche Veld is naast een fraai natuurgebied ook bijzonder om zijn archeologische waarde. De heidevelden en bossen herbergen tal van oeroude cultuurschatten. Prehistorische grafheuvels en ‘celtic fields’. Akkers nog afkomstig uit
de ijzertijd, liggen als een dambord verspreidt in het landschap. Een must voor natuurliefhebbers is een bezoek aan het Fochteloërveen, een ongerept stuk natuur waar zelfs kraanvogels zich ophouden. Het nabij gelegen dorp Veenhuizen heeft een bijzondere cultuurhistorie en is de laatste jaren ontwikkeld tot een topattractie. U kunt hier heerlijk eten en een paar maal per jaar speciale markten met streekproducten.

Een deel van de (top)restaurants in Drenthe, haalt voor u met plezier die smaakvolle variatie aan producten en smaken weer naar boven voor een culinaire verrassing. Proef zelf wat Drenthe met je doet! Kom ontdekken, kom proeven en laat je tong strelen….

week van de smaak 036

2 REACTIES

  1. Het mooie, rustieke landschap van Drenthe herbergt heel veel moois inderdaad. Zo heb ik veel buitenlandse vrienden en kenissen op sleeptouw genomen naar het wijdse landschap van Drenthe. Een mooie afwisseling van de drukke Randstad. Er is veel keus wat betreft horeca en zeker een verborgen parel van een restaurant hier en daar!

  2. Mogen wij in een special over Hondsrug Drenthe die wij aan het maken zijn met medewerking van Toerist Hondsrug Drenthe het gedeelte over Hondsrug/Hunzevallei – Proef de prehistorie hierin met bronvermelding publiceren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here