Een dagje Drenthe beleven met familie en vrienden dat kan in de Digilounge van het Drents Archief. In een prachtige, sfeervolle zaal uit 1901 kunnen bezoekers het spoor naar hun verleden volgen. ‘De kraamkamer van Assen’, zo noemt directeur Douwe Heuzing zijn Drents Archief. Eeuwen terug stond op deze plek het klooster waaromheen in de loop van de eeuwen de stad Assen is gegroeid. Bezoekers kunnen met hulp van medewerkers zoeken naar informatie over de voorouders. Terug in de tijd met de middelen van nu. Op grote multitouchtafels kunnen ze inzoomen op historische kaarten en topstukken uit de collectie. Maar ze kunnen ook hun kennis testen van de Drentse geschiedenis met een interactief spel.

Drents Archief Interieur

Douwe Huizing: “We hebben veel te bieden voor een groot publiek. Alleen moeten we door het grote publiek nog worden ontdekt. De meeste mensen denken dat hier alleen maar onderzoekers komen die hier dagen zitten en diep willen graven in het uitgebreide archief. Vroeger hadden we alleen maar wat te bieden aan de diepgravers, nu kunnen we ook een breed publiek wat bieden. De groep ‘Snackers’ zoals we ze noemen vinden we interessant. Mensen die het leuk vinden om even bij ons binnen te komen zijn zeer welkom, groepen kunnen we zelfs een speciaal programma bieden.

We zitten hier op een A-locatie midden in het centrum van de stad. Op loopafstand van het stationsgebied en pal naast het beeld van Bartje. Het originele beeld is te zien in ons Archief. We zijn een onderdeel van de historische binnenstad en het Culturele Hart. Het Archief is steeds meer bezig een publiek te bereiken dat het leuk vindt, om eens wat te zien en te horen over de familiegeschiedenis en hoe de directe woonomgeving er honderd jaar terug uitzag. Familiehistorie en de omgevingsgeschiedenis van je eigen dorp of huis vinden de veel mensen interessant. Naast de grote verbouwing van het Drents Archief hebben we ook een nieuwe digitale wereld gebouwd met het platform, www.drentheanno.nu Hierop is veel historisch materiaal te vinden in de vorm van foto’s, ansichtkaarten, filmpjes, historische archiefdocumenten, kaarten, etc…ect…
De ontwikkeling van Assen zijn met name rond 1600 begonnen , begin negentiende de eeuw is de echte groei begonnen toen de stad stadsrechten kreeg. Verhalen zijn vastgelegd op dit platform zoals bijvoorbeeld: Back to the Sixties in Assen. Verhalen zijn ingesproken door leeftijd genoten en zorgen dat een route door Assen van de 60tiger jaren leuk is om te beluisteren. Met de smartphone heb je de geschiedenis van Drenthe in je broekzak.

Met onze historische landkaarten kun je antwoorden krijgen op hoe en waarom gebieden of gebouwen zijn veranderd. Met de verschillende tijdlagen die we eraan hebben gekoppeld krijg je verrassende informatie aangereikt. Zo kun je zien hoe Assen er in de vijftigerjaren uitzag en met welke producten mensen zich in die tijd omringden. Iedere maand proberen we een nieuw actueel thema te kiezen, waarop we met onze producten inspelen. We zien dat mensen daar speciaal voor komen. Zo spelen we tijdens de TT week in met historische TT films op de interesse van bezoekers. Onze entree krijgt ook de uitstraling die past bij de TT.

Als bezoekers hier eenmaal binnen zijn dan zijn ze enorm verrast. Alleen al het bezoek aan ons pand is het bezoek meer dan waard. We worden vaak een verborgen parel genoemd, de bijzondere architectuur laat een overweldigende indruk achter. Bezoekers kunnen zich oriënteren op het rijke verleden van Assen. De compacte, overzichtelijke binnenstad, betekend dat alle winkels en bijzondere culturele locaties makkelijk bereikbaar zijn. Aan het vele groen in de stad zijn ook veel bijzondere verhalen verbonden, je kijk hierop zal totaal zal veranderen na een bezoek aan het Drents Archief. Na een bezoek ga je met andere ogen kijken naar Drenthe.

Sinds kort zitten ruim 10.000 historische kaarten in ons systeem. Ik noem ons vaak ‘het geheugen van Drenthe’. Ons oudste archiefstuk stamt uit 1259 en heeft te maken met de stichting van het klooster. We hebben gastvrouwen en gastheren die mensen op weg kunnen helpen bij het vinden van informatie. We zijn een oriëntatiepunt van dat geheugen van Drenthe , van hieruit kunnen bezoekers beleven wat er in het verleden in Drenthe allemaal is gebeurd en heeft plaats gevonden.

Wil je je meer verdiepen dan kun je via de studiezaal verder doordringen in het archief. Er ligt hier tien kilometer archiefmateriaal. Dat zullen we nooit helemaal kunnen digitaliseren. Echter de belangrijkste bronnen waar namen instaan zijn gedigitaliseerd. Bijvoorbeeld het archief van de Maatschappij van Weldadigheid is voor heel Nederland interessant. Dat archief ligt hier. Driehonderd meter paper. In de bureaucratische 19e eeuw werd namelijk alles vastgelegd. 1 miljoen Nederlanders, moeten volgens onderzoek voorouders hebben die afstammen van de inwoners van de Maatschappij van Weldadigheid. Als landloper, bedelaar, wees, veteraan of kolonist waren mensen hier tewerk gesteld. Bij ons kun je langskomen en uitzoeken of daar roots van je familie liggen.

Het is niet nieuw wat ik roep maar, “met kennis van de historie kunnen mensen hun toekomst aan”. Als je niet weet waar je vandaan komt weet je ook niet waar je toekomst ligt. We hebben hier heel veel kennis en bronnen liggen die aan kunnen geven waar we naartoe willen als individu en als samenleving. Met historische foto’s hebben we dementerende ouderen kunnen helpen herinneren op te halen. Het heeft duidelijk een positieve werking op ze gehad. Het geheugen van Drenthe help dan een handje.”

www.drentsarchief.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here