Herinneringskamp Westerbork

‘Leren maakt het leven interessant’

Tweeendertig was directeur Dirk Mulder, toen hij solliciteerde bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Een snotneus nog, zoals hij zelf zegt. Inmiddels ligt zijn aanstelling, begin 1986, ook alweer 32 jaar achter hem. De bekendheid en de jaarlijkse bezoekersaantallen van het centrum stegen onder zijn leiding van 40.000 in de jaren ’80 naar ruim 170.000 het afgelopen jaar. Volgend jaar zet directeur Dirk Mulder                                                                   een punt achter zijn loopbaan. Tijd                                                                        voor een gesprek over heden en verleden,                                                        humor en op eieren lopen.

Door Bert Dijenborgh en Annemiek Meijer

Hij heeft het vaker gehoord: qua uiterlijk is hij net een blues-muzikant. “Rockstar noemt een collega van een museum in Bosnië me wel eens.” Dirk Mulder (1953) lacht hardop. Hij is een tevreden mens, maar één ding had hij graag willen leren toen hij wat jonger was: gitaarspelen. “En dan de sologitaar, zoals bijvoorbeeld Erwin Java of Eelco Gelling. Ik ben een echte bluesliefhebber. Ik vond het dan ook geweldig dat Erwin Java kwam spelen op mijn feest toen ik in 2016 dertig jaar in dienst was. Het was een verrassing. Nou, een mooier cadeau kun je mij niet geven.”

Net zoals de liefde voor muziek is de liefde voor geschiedenis er altijd geweest. Hij kreeg het thuis met de paplepel ingegoten, net als de keuze om het onderwijs in de te gaan. “Ik kom uit een echte onderwijzersfamilie. Ik heb zo’n vijftien jaar in het onderwijs gezeten. In de avonduren studeerde ik verder.” Zo haalt hij meerdere diploma’s en rondt ook een universitaire studie af, als eerste in de familie. Geschiedenis dus. Zijn vader had interessante boeken thuis, op vakantie werd vaak aandacht aan historie besteed, maar zijn interesse werd ook op school gewekt. “Als je mensen vraagt waarom ze geschiedenis gestudeerd hebben, is vaak het antwoord: ik had zelf goede leraren. Dat was bij mij ook zo.”

Lees het volledige interview in het nieuwe voorjaarsnummer van het Drenthe Magazine.

Wilt u een bezoek brengen aan het Herinneringscentrum? Kijk op

http://www.kampwesterbork.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here