Vorig jaar heeft Dierenpark Emmen met succes meegewerkt aan het kweken van de knoflookpad. Deze bijzondere pad is één van de meest bedreigde amfibieën in Nederland. Dierenpark Emmen, het RAVON en de Provincie Drenthe zetten zich in om deze padden te beschermen. Vorig jaar zijn meer dan 5000 larven opgekweekt en in het wild in Drenthe uitgezet. Ook dit jaar is weer een grote kweek van start gegaan.

Knoflookpad Drenthe

De Nederlandse naam is te danken aan het naar knoflook ruikende secreet dat door de huid wordt afgegeven bij gevaar. Bron: Wikipedia

De knoflookpad is een vijf tot acht centimeter grote pad met opvallend uitpuilende ogen. Hij is gelig tot bruin met donkere vlekken op de rug. Op de Drentse Hondsrug ligt de locatie met de grootste aantallen knoflookpadden. Deze pad heeft een uiterst verborgen manier van leven. Hij zit in de voortplantingsperiode enkele weken in het water. De mannetjes kwaken van onder de waterspiegel om vrouwtjes te lokken. Dat doen ze vooral rond het middernachtelijk uur. De vrouwelijke padden zetten vervolgens eisnoeren af rond waterplanten. In één eisnoer zitten duizenden eieren.

Kweken Knoflookpad

Van een aantal van die eisnoeren zijn gedeelten verzameld en overgebracht naar Dierenpark Emmen. Daar zijn uit de eitjes duizenden “kikkervisjes” gekropen, die door verzorgers dagelijks van vers water en voedsel zijn voorzien. De dieren zijn zonder problemen opgegroeid. Een deel van de paddenlarven is in een relatief jong stadium uitgezet, de andere larven zijn pas naar de vrije natuur gegaan toen ze al zo’n 10 centimeter groot waren en al pootjes en een dikke staart hadden. Als alles goed met ze gaat, zullen ze pas over een jaar of twee zelf voor nageslacht kunnen zorgen.

Wijbren Landman

Bioloog bij Dierenpark Emmen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here