foto: Reyer Boxem/Hollandse Hoogte

Daniël Lohues

VLIER – iets oers, zo mooi!

‘Vlier’, zo heet zijn nieuwe album. Waarom? “Och dat ontstaat zomaar, spontaan. Ik vind het gewoon een te gekke plant, die lekker ruikt en waar je van alles van kunt maken. Het is een soort oerstruik en zo mooi. Jammer dat je vlier tegenwoordig niet veel meer in tuinen ziet. En verder kan ik eigenlijk niet uitleggen waarom ik die naam gekozen heb. Dat is het lastige van interviewvragen”, lacht Daniël Lohues, terwijl we met een lekkere bak koffie praten over zijn nieuwe album. In de taal van zijn geboortegrond presenteert hij op ‘Vlier’ veel afwisselende nummers. Van het uptempo en frisse ‘Volle maone’, naar het persoonlijke ‘Op de prairie’ en het bijna venijnige ‘Gao weg’.

Klont muziek
Zoals de naam Vlier tot stand kwam, zo kwam ook de muziek voor dit album tot stand. Zonder vastomlijnde ideeën of plannen vooraf. Maar gewoon in alle vroegte wakker worden met een ‘klont’ muziek in zijn kop, zoals hij het zelf noemt. “Het begon eigenlijk op mijn reis door Amerika. Daar werd ik natuurlijk vroeg wakker door het tijdsverschil en dan is op het platteland alles nog dicht. Dus dan pakte ik mijn gitaar erbij en probeerde ik die ‘klont’ muziek uit elkaar te trekken. Er muziek van te maken. En onderweg dacht ik dan verder na over zo’n nummer. Maar achteraf kan ik meestal niet vertellen waar of wanneer een nummer tot stand is gekomen. Het maken van nummers doe ik echt in een soort ander bewustzijn. Bijna ongrijpbaar.”

Dromen
Al van jongs af aan is Daniel geïnteresseerd in dromen. “Ik heb dromen altijd al indrukwekkend gevonden. Dat begon met de Bijbelverhalen over de dromen van Daniel en Jozef. En ik herinner me dat ik als klein kind van een jaar of 10, een keer met mijn kameraad kampeerde bij onze boerderij. We lagen aan weerszijden van een kampvuurtje onder een prachtige sterrenhemel. Ik had nog nooit zo ver in de diepe sterrenhemel kunnen kijken. Middenin die nacht werd ik wakker uit een nachtmerrie………….

Alles lezen? Kijk in de voorjaarseditie van het Drenthe Magazine.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here