Ik heb vandaag een afspraak gemaakt met Harro Coster, hij is chef kok en runt samen met echtgenoot Anouk Cuisinerie Mensinge in Roden. Cuisinerie Mensinge is het horecaonderdeel van het al meer dan 600 jaar oude landgoed Mensinge. Harro laat zich inspireren door keukens uit diverse windstreken. Al zijn gerechten worden à la minute bereid met eerlijke, verse producten. Inmiddels staan ze bekend om hun ambachtelijke manier van werken. Ze werken niet met halffabricaten. Alles wordt huisbereid. Van brood tot bouillon, van bouillabaisse tot bonbons.
Cuisinerie is afgeleid van het Franse woord cuisine (keuken). In Frankrijk heeft Claude Izard de vereniging van “lekkere restaurants” opgericht. De naam Cuisinerie mag gebruikt worden wanneer minimaal 70% van de producten vers zijn én uit de eigen de regio komen.
Bij aankomst wordt ik door Harro verwelkomt met een verrukkelijke Tarte Tatin, peersorbet, gepocheerde peer met chocolade koekje en sterijs. Om je vingers bij af te likken.
Zes jaar geleden is hij met echtgenoot Anouk een eigen restaurant gestart. Ze wilden eerlijk, ambachtelijk en veelal biologisch gaan koken. Huisbereid. Dat betekend dat alles zelf wordt gemaakt. Dat is behoorlijk arbeidsintensief. Ze gebruiken biologische- en streekproducten. Ze vinden het belangrijk om te weten waar producten vandaan komen, bezoeken daarom regelmatig hun leveranciers.
Harro heeft mij belooft, vandaag een gerecht te gaan maken van Lamsvlees met rode biet en gestoofde pastinaak. Daarvoor zullen we bezoeken gaan brengen aan De Tuinen van Weldadigheid en De Oorsprong, de producenten van een bijzondere groentetuin en van biologisch vlees.
Een bezoek aan de Tuinen van Weldadigheid staat als eerste gepland. Lambert Sijens begroet ons als we het tuinencomplex betreden. De tuinen liggen er begin van het jaar nog sober bij maar dat zal over een paar maanden alweer anders zijn. Er worden allerlei bijzondere producten geteeld die je in de winkel niet kunt vinden. Groenten spelen de hoofdrol in deze bijzonder mooie tuinen. Gelukkig kan Lambert ons helpen aan wat mooie rode bieten.
Tot nu is al heel wat aangelegd: een boomgaard met oude rassen; een kleinfruitdoolhof met zo’n 80 soorten veelal historische bessensoorten; een haagbeukdoolhof; een taxusallee met zes borders van 3 bij 22 meter met vaste planten, groenten en kruiden; een kruidentuin; een grote vijver; de grote groenten tuin; de eeuwig moestuin; het hysoplaantje met zelf geënt leifruit; een bloemenpluktuin en twee tunnelkassen. Dit alles was niet mogelijk zonder een groep enthousiaste vrijwilligers. Samen met hen blijven we de tuinen verder ontwikkelen, zodat een bezoekje aan ons in 2016 zeker de moeite waard is.
Hierna brengen we een bezoek aan De Oorsprong in Noordlaren, net over de grens van Drenthe. Marian en Jelle Norden wonen en werken hier. Ze produceren biologisch vlees. In totaal beheren ze 50 hectare land. Alle dieren krijgen letterlijk en figuurlijk zoveel mogelijk ruimte.
Jelle is net bezig met het voeren van zijn varkens. Het is een combinatie van verschillende rassen met veel Durocbloed en een beetje wildvarken. De limousin-rode vacht van de varkens maakt ze geschikt voor het buitenleven en ruig voer als bijvoorbeeld eikels.
Het gevolg van deze afwisseling is een rijke natuur met veel zeldzame plantensoorten en veel verschillende vogels zoals grutto’s, kievieten, tureluurs, gele kwikstaarten en leeuweriken. Door dit geheel en de gevarieerde voeding, is de kwaliteit van het vlees bijzonder goed. Omdat deze varkens hoog op de poten staan kunnen ze ook behoorlijk snel rennen.
Jelle neemt ons mee naar een weide terrein tussen bos en moeras waar zijn schapen heerlijk staan te grazen. In een prachtig natuurgebied niet ver van het Zuidlaardermeer. Het vlees dat verkocht wordt heeft zijn naam aan het laatst genoemde gebied te danken. Hun groei is langzaam en constant.
Het maken van hammen en andere vleeswaren vindt plaats zonder de gebruikelijke hulpstoffen als kleurstof, smaakversterkers, conserveringsmiddelen. Het begint alweer donker te worden, dus nemen snel afscheid van Jelle.
In de keuken van Cuisinerie Mensinge is Harro alweer begonnen met de voorbereiding van het hoofdgerecht: een bedje van pompoen en rode biet met lamsvlees en pastinaak.
Smaakvolle producten die nog maar net van het land op het bord zijn terecht gekomen, dat proef je! Lekker koken staat bij Harro en Anouk voorop, maar het allerbelangrijkste is dat hun gasten blij en tevreden de deur uitgaan. Daar doen ze het voor’.
Het landgoed Mensinge bestond van oudsher uit uitgestrekte bossen, een Havezate en bijgebouwen. De Havezate ligt naast de dorpsbrink van Roden en grenst direct aan natuurreservaat Mensinge met als hart het Mensinge- en Sterrenbos.
De entree tot het landgoed Mensinge wordt gevormd door de poort aan de Mensingheweg. Deze poort dateert van 1920 en draagt de wapens van de laatste bewoners de familie Kymmell. Op het landgoed bevindt zich de Havezate (museum + museumwinkel), het Koetshuis (expositieruimte), de stenen duiventil (1750; geschikt voor diverse kleinschalige evenementen), Theater de Winsinghhof en de Koetsierswoning, waarin restaurant Mensinge is gevestigd.
www.mensinge.nl