Brasserie de Berken zet zoveel mogelijk streekproducten op de kaart 🍰☕️🍳

Agnes Heijn is op deze plek in Gasselte geboren, waar haar ouders in 1960 begonnen met theehuis Heijn. Toen in de loop van de zestiger jaren het kamperen in opkomst kwam, verhuurde haar vader het theehuis en startte hij camping De Berken. Tot 7 jaar geleden bleef het theehuis verhuurd. Toen begon Agnes met haar man Henk, die ze leerde kennen op het TT-Circuit in Assen, hier ‘Brasserie de Berken’. Een sfeervolle brasserie waar je kunt genieten van smaken en verhalen uit de streek of je kunt nestelen bij de houtkachel met een goede kop koffie met huisgemaakte taart.

De eigenaren aan het woord.

Agnes: “Henk en ik werkten eerst samen op de camping van mijn vader. Sinds mijn 13de werk ik al in de horeca en al jaren vroeg ik me af waarom die theetuin toch niet liep. Vanaf het begin was voor ons duidelijk dat we met streekproducten wilden gaan werken. We wilden zoveel mogelijk producten uit de streek op de kaart zetten. Om zo de leefbaarheid op het platteland in stand te houden en lekkere, gezonde producten met een mooi verhaal te bieden. We begonnen idealistisch aan ons project.”

Henk: “Horeca is in het algemeen een solistisch gebeuren. Maar door het werk op de camping waren wij gewend om samen te werken met collega’s in de regio. Voor ons was het daarom vanzelfsprekend dat we contact gingen zoeken met telers van streekproducten. Zo bouw je een band op met elkaar en waarom zou je het van ver halen als je het dichtbij hebt.” Agnes: ”Het zijn ook mooie verhalen. Ik stuur mijn gasten regelmatig door, naar een van onze producenten. Zo versterk je elkaar. De kwaliteit is beter, dagelijks vers en je weet waar het vandaan komt. Als ik kaas haal bij kaasmakerij de Kruidenwei. Asperges bij de familie Dilling in Drouwenerveen of biologische kipnuggets bij Kanninga in Gasselternijveen. Dan is één ding zeker; alles is vers.”

Brasserie de Berken

“Met die hoogtijdagen van deze zomer maken we ongelooflijk lange dagen. Soms wel dertien uur per dag en dat vijf dagen in de week. Gemiddeld beginnen we ‘s morgens rond half negen en zijn we ’s avonds pas tegen tien uur weer thuis. De dag begint met het opruimen van de Brasserie en het bakken van lekkere verse appeltaart. Ondertussen komen de leveranciers langs. Als je op een eerlijke manier je geld wil verdienen, dan moet je heel hard werken. Afgelopen zondag hadden we de op één na drukste dag van het seizoen. Als je dan ‘s avonds op bed ligt, ben je helemaal versleten. Maar ondanks dat harde werken hebben we veel plezier, anders houd je het ook niet vol.”

Henk: “We namen de zaak over in de crisistijd en hebben toch het pand helemaal gestript. De keuken, het meubilair en het terras hebben we helemaal vernieuwd.” Agnes: ” We wilden graag publiek dat bij ons past. Het begin was best spannend, we waren bang dat onze gasten speciaalbier als Maallust of verse jus d’orange te duur zouden vinden. Nu willen mensen niets anders meer.” Henk: “We hebben geen marktonderzoek gedaan, maar wel veel rondgekeken en zijn op ons eigen gevoel afgegaan. We hebben een horecazaak gebouwd waar we zelf ook graag zouden komen en ontvangen nu gasten uit het hele land.”

Succes….

“Dit succes zit in kleine dingen. We begonnen met een simpele kaart en onze huisgemaakte appeltaart en zijn langzamerhand gaan uitbouwen en meer speciale dingen gaan doen. We organiseren nu bijvoorbeeld culturele avonden. Hiervoor nodigen we mensen uit om wat te vertellen over de regio en verzorgen wij een heerlijk diner met streekproducten.                ” Agnes: “We leggen onze gasten zoveel mogelijk in de watten. Dat betekent dat onze menukaart met de seizoenen meegaat, dat we bijvoorbeeld 26 verschillende soorten kinderstoelen hebben en lekkere verwarmde stoelkussens. Verder moet je in dit vak écht blijven, als je het speelt val je door de mand.”

Wij zijn er voor de gasten.

“Er komt hier regelmatig een familie uit Zuidlaren die gebracht wordt met een taxi. Het is bijzonder om te zien hoeveel moeite mensen soms doen om hier lekker te komen eten. Die bijzondere sfeer voel je denk ik vooral in het voor- en naseizoen, want dan hebben we meer tijd om een praatje te maken met de gasten. We zorgen voor een goede planning waardoor we zelden klachten krijgen. Ik heb nog nooit zoveel complimenten gehad over mijn werk, als nu. Als mensen met een lach om de mond de deur uitgaan zijn wij gelukkig.” www.brasseriedeberken.nl

Tekst en Fotografie: Bert Dijenborgh

Quote: “We hebben een horecazaak gebouwd waar we zelf ook graag zouden komen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here