Parende Icares Blauwtjes Foto Erik Bloeming Staatsbosbeheer

Reegeit Foto Erik Bloeming Staatsbosbeheer

 

Bargerveen is de unieke achtertuin van Emmen

Als schooljongen kwam ik al in het Bargerveen, hoewel dat toen nog niet zo werd genoemd. Met een groot aantal buurjongens liepen we vanuit Klazienaveen naar het veengebied aan de Verlengde Schepersweg. We speelden er cowboy en indiaan. Grote veldslagen volgden. We verschansten ons tegen de vijand in zelf gegraven kuilen die, onwetend als we waren, al snel volliepen met het hoge grondwater. De vrede werd daarna al snel getekend. Nog steeds heb ik daar goede herinneringen aan.

 Die herinneringen komen weer boven als ik met boswachter Erik Bloeming het Bargerveen inloop. We zijn op zoek naar de grauwe klauwier. Deze unieke trekvogel heeft het prachtige natuurgebied uitgezocht als broedplek. Elke lente komt de vogel vanuit de Sahellanden de Sahara overvliegen om in Zwartemeer te paren, eieren te leggen en jongen op te voeden. Helaas heeft de vogel zich dit jaar verlaat.

 Grauwe klauwier

Erik Bloeming heeft alleen nog maar een mannetje gespot. Op deze warme zomerdag in mei blijft hij echter onzichtbaar. De grauwe klauwier is een jager. Hij vangt insecten, kevers, libellen, torren, muisjes en bijen. “Als hij niet alles op kan eten spietst hij de rest op de stekels van doornstruiken of prikkeldraad. Bij slecht weer weet hij zijn proviandkast met ‘lijkjes’ feilloos te vinden.” Speciaal voor de grauwe klauwier, over de grens in Duitsland Neuntöter genoemd, zijn er aan de randen van het Bargerveen tal van doornstruiken aangeplant.

 In de jaren negentig van de vorige eeuw kwam deze kleine zangvogel in Nederland alleen nog voor in het Bargerveen. “Ruim honderd paartjes telden we toen”, zegt Bloeming. “Doordat we het Bargerveen weer herstellen als hoogveengebied en van landbouw overgaan op voedselarm hoogveen heeft de grauwe klauwier sinds die tijd het gebied weer ontdekt. Vorig jaar telden we zestig paartjes, en na een tijdelijke daling lijkt de populatie daarmee weer wat te stijgen. Momenteel leeft driekwart van de vogels die naar Nederland komen in Drenthe. Dat komt ook omdat wat we hier geleerd hebben nu ook toepassen in de rest van Drenthe.”  Lees meer in het nieuwe Drenthe Magazine (2)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here