De Amer: ’n klein beetje een paradijs op aarde

 Tekst Henk Kroezen, Illustratie Sanne Bruinsma

 Heer zegen deze plek. Amen.” Deze vrije vertaling van een bekend gebed pende zangeres Tineke Schoemaker van de bluesband Barrelhouse neer in het gastenboek van De Amer. Niet zonder reden, want veel bands zien muziekpodium De Amer in Amen als de heilige Graal op het gebied van alternatieve popmuziek.

 

De Amer is misschien wel een van de bekendste podia in Drenthe. Ontstaan uit een gewoon dorpscafé, zoals in bijna elk gehucht halverwege de vorige eeuw. In deze uitgave portretteren we De Amer, dat op eigen wijze de vooruitgang overleefde.

 

Natuurlijk stond ook dit café op een kruispunt van wegen. De wegen uit Rolde, Grolloo, Westerbork en Ekehaar kruisen elkaar hier nog altijd. De ‘crossroads’ in muziektermen. Het leven lijkt hier een beetje te hebben stilgestaan. Zoveel verkeer komt hier niet meer langs. Wandelaars en fietsers en af en toe een auto of motorrijder. Maar op zondagmiddagen kan het hier erg druk zijn. De concerten in De Amer zijn namelijk steevast uitverkocht.

 

De boerderij waarin de Amer is gevestigd werd in 1916 gebouwd door de drie gebroeders Smit. Zij exploiteerden ook al meteen het café. Vervolgens kwam de familie Boelens in beeld. Albertje Boelens ‘deed’ het café, haar man Albert de boerderij. Een echt dorpscafé, waar jagers hun domicilie hadden en waar ook Harry ‘Cuby’ Muskee en Herman Brood graag een pilsje kwamen drinken.

 

Naamsverandering

Vanaf 1991 wordt café Boelens, in de volksmond beter bekend als café Albertje, omgedoopt tot café De Amer. Die naamsverandering werd doorgevoerd door de nieuwe eigenaren, Ab Sligter, toen 54 en Ineke Schepers, 41 jaar. Ruim vijf jaar eerder besloten ze te gaan samenwonen. Ze hadden beiden hun partner verloren en samen gingen ze voor een nieuwe toekomst. Ervaring in de horeca hadden ze overigens niet. Ab werkte meer dan dertig jaar in de jeugdhulpverlening en was in zijn vrije tijd onder andere voorzitter van de voetbalvereniging Borger. Ineke was toen theoloog en werkte als geestelijk verzorger in een verpleegtehuis…..Lees meer in het Drenthe Magazine.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here