Layla Koopal haar bedrijf ‘Frans Koopal Haarwerken’ is gevestigd in Groningen, maar ze woont in Haren waar ze met veel plezier woont. Elk jaar weer verheugd ze zich op het Sinterklaasfeest, want dan mag ze Sinterklaas verzorgen. Ze werkt al 50 jaar in het familiebedrijf, dat ooit als reizend theater is begonnen door haar opa en oma. De één maakte pruiken, de ander kostuums. Haar ouders hebben haar altijd gestimuleerd om een vakvrouw te worden. Het werk als pruikenmaker, is haar dan ook met de paplepel ingegoten en zij behoort ondertussen tot een select groepje hoog opgeleide pruikenmakers in Nederland. Met haar team van specialisten werkt ze iedere dag aan het verbeteren van de collectie. Naast het reguliere werk houdt Layla zich ook bezig met verschillende goede doelen en steunt ze tevens een aantal Indiase gezinnen met hun onderneming.

“Ik ben per ongeluk in India terecht gekomen, ik was moe en wilde ergens naartoe waar het honderd procent warm was.  Ik voelde me daar direct thuis. De zon, de kleurrijke vriendelijke bevolking en het goddelijke eten. Ik ben toch te ondernemend van aard om alleen maar in de zon te liggen. Daar ben ik met gezinnen in contact gekomen en ondersteun ze met het geven van microkredieten. Ik ben veertien keer in India geweest. In die jaren heb ik vijf gezinnen kunnen steunen. Wat ik kan doen is maar beperkt. Eén van de gezinnen leeft nog steeds in doekjes en lapjes. Maar mijn hart zit er wel. Misschien is het een bodemloze put, maar ondertussen gaan de drie kinderen wel naar school. Dat noem ik dan winst. De meeste gezinnen doen het goed. Ik ben er trots op dat één jongen er zelfs in is geslaagd ‘multimiljonair’ te geworden. Daar ben ik dan trots op, dat ik dit heb mogen meemaken.          Het is magisch wat ik daar voel. Ik krijg er zoveel energie. Bruisend kom ik weer terug in Nederland. Ik ben absoluut voorstander om mensen iets aan te reiken waardoor ze een stap verder komen in de maatschappij. Dat hoeft niet altijd geldelijk, maar kan ook met geestelijk vermogen zijn.

Door mijn werk lever ik dingen af met een financieel oogpunt, maar als je hart er niet inzit, kun je dit werk niet doen. We werken regelmatig voor mensen die heel ziek zijn en soms niet lang meer te leven hebben. Laatst zei een ernstig ziek meisje, waar ik het haarwerk voor had uitgezocht: ‘Misschien heb ik nog een maand, maar misschien ben ik er vanavond wel niet meer.’ We praten dan over hoe ik haar moet opmaken voor de begrafenis. Ik vind het mooi om dit werk te mogen doen. De eer dat je als laatste de gelegenheid krijgt iemand mooi te mogen maken. Dat is heel bijzonder.

Haar, is niet alleen een – mooimakertje –  maar heeft ook een beschermende functie. Als je geen wenkbrauwen of oogharen hebt loopt alle transpiratie in je ogen. Haar geeft een gevoel van macht en kracht. Haar maakt jonger. Als je van de een op de andere dag kaal wordt ben je veel kwetsbaarder. Voorhoofdholte ontsteking komt veel voor bij mensen zonder haar. Mensen komen niet alleen maar bij me omdat ze door ouderdom of ziekte kaal worden. Maar ook door een hersenoperatie of brandwonden, er zijn zoveel redenen waardoor mensen bij ons komen Wat te denken van travestie en transgenders. We geven ook tips en trucs voor de make-up om bepaalde mannelijke of vrouwelijke trekjes weg te halen of juist te versterken.

We doen alles op het gebied van aanbrengen van uitwendig haar. Ons vak is enorm breed. De mogelijkheden om haarwerken te kunnen maken zijn tegenwoordig eigenlijk onbeperkt. Voor iedereen kunnen wij wel wat betekenen. De eerste pruiken waren een soort elastische mutsen waarop haar was aangebracht. Als je nu haarwerken ziet en het haar waait door de wind achterover kun je echt geen haar aanzet meer zien. De vezels en de kleurnuances zijn enorm verbeterd, het zijn zeer dunne vezeltjes die net zo reageren als eigen haar.

Aan bijna iedere vraag over haarwerk die wij ontvangen kunnen we voldoen. Voor heel jong tot heel oud hebben wij oplossingen. We hebben meer dan 60.000 pruiken in huis, dus we kunnen alles uit voorraad leveren. Wat dat betreft zijn echt uniek in Nederland: de manier hoe we werken, we doen alles in eigen beheer en alle know-how die hebben we in huis. We zijn specialisten, die nog echt een maatwerk pruik kunnen maken. Elk hoofd heeft een andere vorm. We kunnen een standaard pruik met ingrepen passend maken. Maar soms moeten we écht maatwerk leveren om iemand goed te helpen. Met veel klanten is in de loop van de jaren een sterke band gegroeid. Ik kom vaak bij mensen thuis en dat houdt in dat ik veel onderweg ben, door heel Nederland. Zweden, Duitsers, Engelsen zelfs Zuidafrikanen weten ons te vinden. We hebben brochures, zijn online actief,  maar voornamelijk door mond-op-mond reclame gaan mensen contact met ons opnemen. Ik geef lezingen door het hele land en uit bijna elke lezing komt wel een klant. Want bijna iedereen heeft in z’n omgeving wel een iemand die met kanker te maken heeft.

Alles wat we doen is emotie. Meestal komen mensen binnen met een traan van verdriet en als ze weg gaan, gaan ze vaak met een traan van vreugde weer weg. Wat kan je nog meer doen dan iemand blij maken. We zijn geen artsen maar willen mensen zien stralen in een tijd dat ze zich niet happy voelen. Als je dat lukt zie je de ogen veranderen, de houding veranderen. Dan denk ik, ik heb het mooiste vak dat er is. Ik ben altijd bezig jonge en ouderen te stimuleren van: ‘kom op’ het komt goed. Ze te helpen met de start van hun carrière met dingen als: uitstraling, opvoeding, zelfverzekerdheid, ondernemingslust en organisatie. Ik werk vanaf het moment dat ik opsta tot dat ik naar bed ga. Het leuke van mijn vak is, dat ik mensen mag helpen een mooi mens te zijn. Iets voor een ander betekenen is het grootste geschenk dat er is.Layla Koopal Haren LR.jpg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here