Sfeerfoto
Sfeerfoto Adrianahoeve

In het Drentse Meppen, bij de kleinschalige dagbesteding “De Adrianahoeve”, zorgt eigenaresse Klaartje Schouten ervoor dat iedereen een fijne dag beleeft. Uitgangspunt voor Klaartje is, dat iedereen zoveel mogelijk kan doen wat hij of zij wil. Met alle mogelijkheden die elke dagbewoner heeft. Elke dag is anders. Waar het geheugen vandaag ver naar de achtergrond is verdwenen, kan het morgen heel anders zijn.

“Als ik binnenkom ligt er een grote puzzel op de witte lange tafel. Een mevrouw probeert samen met een stagiaire een stukje te ontdekken. Met een heerlijke kop koffie schuif ik aan en probeer te helpen. Een flinke opgave. Welgeteld vind ik er 1. Aan de andere kant van de tafel zit een mevrouw te genieten van het zonnetje. Thuis is ze meestal alleen. Op deze dag geniet ze van de röring om zich heen. De man in het gezelschap brengt een flinke dosis humor mee met zijn mopjes waarvan hij zelf ook niet genoeg kan krijgen. Het is een groepje van 5, waardoor iedereen veel ruimte en aandacht krijgt. De moeder van Klaartje heeft inmiddels 8 jaar de ziekte van Alzheimer en is ook een dagelijkse bewoner van De Adrianahoeve. Als ik om mij heen kijk valt het me op dat iedereen zijn eigen “zorgbehoefte” heeft. En dus ook zijn eigen mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn voor Klaartje het uitgangspunt. Denken in mogelijkheden niet in problemen. Ik realiseer me dat mocht ik op deze mooie leeftijd komen, ik graag aan deze lange tafel van de kleinschalige dagbesteding aan zou schuiven.”

De pas verbouwde boerderij is van alle gemakken voorzien. Aangepast sanitair, douche, en een praktische keuken zo geplaatst, dat men tijdens het aardappels schillen gezellig in gesprek kan blijven met de andere bewoners. Daarnaast is er veel zorg besteed aan een gezellige sfeer waarin iedereen zich thuis voelt. Samen een kopje koffie drinken of buiten kijken bij de paarden. Helpen bij het aardappels schillen of koekjes bakken. Of gewoon alleen genieten van de geur…

Een prachtige initiatief. Voor meer info kijk op: www.adrianahoeve.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here