Jarenlang schilderde Adriana van Zoest (1966) realistische stillevens in een eigentijdse context. Als een van de schilders uit de stal van de Amsterdamse galerie Lieve Hemel genoot zij bekendheid vanwege haar perfecte technische kunnen. Enkele jaren geleden gooide zij haar thematiek radicaal om, verliet de galerie en ging onder meer dode dieren schilderen.

Dode dieren door de eeuwen heen

Het schilderen van gestorven dieren is al van vervlogen tijden. In de 16de en 17de eeuw zijn schilderijen van jachttaferelen, maar ook marktscènes met dode en geslachte dieren erg populair. Ook hedendaagse figuratieve schilders als Matthijs Röling, Henk Helmantel en Rein Pol omarmen dit thema.

adriana-van-zoest
Adriana van Zoest, De egel, olieverf op doek, 30 x 40 cm

Ontwikkeling

Adriana van Zoest houdt zich sinds een paar jaar ook bezig met dit thema. Haar vroege werk bestaat voornamelijk uit virtuoze stillevens, met perfectie als hoofddoel. Stuk voor stuk zeer goede werken, maar allen met een (opzettelijk!) klinisch karakter. Nu schildert zij dieren, levende en dode. Wederom maakt zij gebruik van haar enorme technische potentieel.

adriana-van-zoest-post-mortem
Adriana van Zoest, Eendagskuiken, olieverf op doek, 55 x 80 cm

Tweede leven

Haar werken zijn realistische weergaven van voorstellingen die we liever niet zien. Zelf zegt Van Zoest daarover: ‘De dode dieren schilder ik om het beestje een nieuw leven te geven. Een tweede kans zal ik maar zeggen. Ondanks dat ik ze dood schilder, kan ik ze zo laten leven voor de eeuwigheid in al hun kwetsbaarheid.’ Daar waar de dood veelal afschrikkend is, weet Van Zoest tederheid in haar werken te leggen. Een kuikentje, een roodborstje en een egeltje; diep verzonken in een eeuwigdurende slaap.

De tentoonstelling Post Mortem is te zien op de afdeling Hedendaags Realisme.


Zondag 22 januari 2017 is Adriana van Zoest te gast in het Drents Museum   

Adriana van Zoest (1966) hoort bij de top van de hedendaagse realistische schilderkunst in Nederland. In de tentoonstelling Adriana van Zoest – Post Mortem zijn de dode dieren die ze
heeft vastgelegd bijna onsterfelijk geworden. In Te gast in het Drents Museum vertelt Van Zoest over haar ontwikkeling als kunstenaar en haar passie voor dieren.

Voor wie: volwassenen
Wanneer: zondag 22 januari 2017
Waar: Statenzaal
Tijd: 13.00 – 14.00 uur


Meer informatie over het werk van Adriana van Zoest is te vinden op haar website:

www.adrianavanzoest.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here