добро пожаловать *

Het is alweer een tijdje geleden dat ik jullie welkom mocht heten in het Russisch. Na De Sovjet Mythe in 2012 en de tentoonstelling over Kazimir Malevich in 2014 is het nu de beurt aan de Peredvizhniki ofwel ‘zwervers’ uit Rusland. Dwalend door de grote zalen van het Staats Russisch Museum in St. Petersburg trof mij de grootsheid en omvang van de Peredvizhniki voor het eerst. Gelukkig hebben we de belangrijke werken uit de vaste opstelling én die uit de enorme depots van de Russen kunnen lenen.

De inspirerende samenwerking met de collega’s ter plaatse (wát een kenners en wát een wodkadrinkers!) heeft wederom geresulteerd in een tentoonstelling om trots op te zijn. De belangrijke kunsthistorische stroming Peredvizhniki werd aangevoerd door kunstenaars als Valentin Serov en Ilya Repin, wiens naam de ondertitel van de tentoonstelling aanzien geeft: Russisch Realisme rond Repin. Zijn meesterwerk Wolgaslepers, ook wel de Nachtwacht van Rusland genoemd, is boegbeeld en toonaangevend beeldmerk van de expositie.

De benaming ‘Nachtwacht van Rusland’ werd destijds gegeven door Henk van Os, museumdirecteur, fantastisch verteller en promotor van de kunst. Daarom is er in dit magazine een interview met deze kunstpaus. Van Os spreekt hierin zijn liefde voor Repin en de Wolgaslepers openlijk uit.

Kysia Hekster, voormalig Ruslandcorrespondent voor de NOS, is de andere prominent die wordt geïnterviewd over haar ervaringen in Rusland en het Russische culturele leven. Bovendien heeft zij voor ons verschillende Rusland-tips.

Sjeng Scheijen – wie kent hem ondertussen niet als ‘onze’ Ruslandspecialist – belicht een onbekend hoofdstuk van de Peredvizhniki. Een aantal van deze Russische kunstenaars verbleef ooit aan de Nederlandse kusten van Katwijk en Scheveningen.

Naast onze hoofdtentoonstelling Peredvizhniki bevat dit magazine informatie over onze tijdelijke tentoonstellingen, activiteiten en evenementen. Maar ook komen betrokkenen van het Drents Museum aan het woord, zoals schenkers en vrienden. En lichten we al een tipje van de sluier op over ons grote project The American Dream in 2017, samen met de Kunsthalle Emden.

Het Drents Museum is al zijn partners dankbaar voor het mede mogelijk maken van onze ambities. We verheugen ons erop om zoveel mogelijk bezoekers te verwelkomen bij een of meerdere van onze tentoonstellingen, activiteiten of bij onze vaste collectie.

Annabelle Birnie, directeur


* Welkom (in het Russisch)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here